Οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να θέσουν στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 στην επερχόμενη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP28, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies, Patrick Pouyanne. «Αν μπορούμε να φέρουμε κάτι στη COP28 ως βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου... είναι ότι όχι μόνο οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου αλλά και οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου θα πρέπει να έχουν κάποιους στόχους», είπε ο Pouyanne στο Διεθνές Σεμινάριο του OPEC, σύμφωνα με αποσπάσματα που κοινοποίησε πηγή από την εκδήλωση
.
Οι εταιρείες θα πρέπει να θέσουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου που διαρρέει από τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στόχους για τη μείωση της ρύπανσης από τις δικές τους δραστηριότητες, γνωστές ως εκπομπές Πεδίου 1 και 2 (Scope 1 and 2 emissions), μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως είπε ο Pouyanne.
Ο καθορισμός στόχων θα βοηθούσε «να αποδειχθεί στον κόσμο ότι αυτή η βιομηχανία είναι σε θέση να μειώσει τις εκπομπές», τόνισε. Η συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παράγεται από την καύση και την κατανάλωση καυσίμων, γνωστές ως εκπομπές Scope 3, ενώ οι εκπομπές από την εξόρυξη και την παραγωγή τους αντιπροσωπεύουν συνήθως περίπου το 15% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα των εταιρειών.
Η Σύνοδος COP28 θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023.
Η TotalEnergies και οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της έχουν θέσει ορισμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 1, 2 και 3, ενώ οι εταιρείες του κλάδου στις ΗΠΑ, καθώς και αρκετές κορυφαίες εθνικές εταιρείες πετρελαίου, έχουν θέσει στόχους μόνο για τη μείωση των εκπομπών από τις δικές τους δραστηριότητες.
Οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 43% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019 για να έχει πιθανότητες να εκπληρώσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC απαγόρευσε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε δημοσιογράφους του Reuters, του Bloomberg και της Wall Street Journal για την κάλυψη της εκδήλωσης, η οποία μεταδόθηκε εν μέρει από το διαδίκτυο.