Η αιφνιδιαστική απόλυση από την Endeavor Mining του διευθύνοντος συμβούλου της έκλεισε ένα απογοητευτικό τρίμηνο για την παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων, αλλά και μια εξίσου επώδυνη περίοδο για τους μετόχους της.
.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του πλανήτη πέρασαν μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη φήμη της εξορυκτικής τους δραστηριότητας, μετά από μια σειρά από ασύμφορες συμφωνίες και διαγραφές δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδήγησαν τους επενδυτές σε φυγή από μια επιχείρηση που ήδη θεωρείται από πολλούς ως βρώμικη και επικίνδυνη.
Αυτή η προσπάθεια αναμόρφωσης έχει χτυπήσει τους τελευταίους μήνες: Η βιομηχανία εξόρυξης έχει υποστεί το ένα πλήγμα μετά από το άλλο, κοστίζοντας δισεκατομμύρια στους επενδυτές και κλονίζοντας την πίστη σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου.
Στον Παναμά, οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια σε ένα από τα μεγαλύτερα και νεότερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο κορυφώθηκαν με σκοπό να κλείσει οριστικά εξαλείφοντας περισσότερο από το ήμισυ της αγοραίας αξίας της ιδιοκτήτριας First Quantum Minerals. Η Teck Resources του Καναδά μειώθηκε κατά 9% μέσα στον Οκτώβριο μετά την αποκάλυψη της τελευταίας έκρηξης κόστους στο εμβληματικό της project στη Χιλή, ενώ η αιφνιδιαστική μείωση της προγραμματισμένης παραγωγής χαλκού της Anglo American οδήγησε τη μετοχή της σε πτώση 19% στις 8 Δεκεμβρίου.
Στη Νότια Αφρική, η Sibanye Stillwater είδε τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 25% το Νοέμβριο μετά την ανακοίνωση πώλησης μετατρέψιμων ομολογιών, ενώ ένα ατύχημα στην ανταγωνίστρια Impala Platinum Holdings άφησε πίσω του 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Το τελευταίο πλήγμα σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν η Endeavor – η μεγαλύτερη εταιρεία χρυσού που είναι εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο – ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο Sebastien de Montessus για «σοβαρό παράπτωμα» αφού ανακάλυψε μια υποτιθέμενη «παράτυπη οδηγία πληρωμής» ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με πώληση ενεργητικού. Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 15%. Ο De Montessus υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση δεν κόστισε τίποτα στην εταιρεία και δεν είχε κανένα όφελος για τον ίδιο.
Για τη βιομηχανία εξόρυξης γενικά, το νέο κύμα πληγμάτων λαμβάνει χώρα, καθώς ο κλάδος επιδιώκει να τοποθετηθεί ως ζωτικό μέρος της πράσινης μετάβασης λόγω του ρόλου του να προμηθεύει υλικά όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το λίθιο που απαιτούνται για την απεξάρτηση του άνθρακα από την παγκόσμια οικονομία. Αλλά για να γίνει αυτό, οι παραγωγοί χρειάζονται υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και τους τοπικούς πληθυσμούς, καθώς και επενδυτές πρόθυμους να τους χρηματοδοτήσουν.
Ενώ τα εμπόδια είναι διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, αντικατοπτρίζουν πολλές από τις διαχρονικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εξόρυξη μετάλλων και ορυκτών στον κόσμο. Οι ανθρακωρύχοι δίνουν μια αυξανόμενη μάχη με το ολοένα και υψηλότερο κόστος για την κατασκευή και τη λειτουργία ορυχείων, ενώ πολλά από τα εναπομείναντα κοιτάσματα βρίσκονται σε φτωχότερες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί πληθυσμοί προσπαθούνβ να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο κερδών.
Η κίνηση του Παναμά να κλείσει «οριστικά» το ορυχείο χαλκού της First Quantum, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το οποίο άνοιξε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και έχει ακόμα χαλκό αξίας δεκαετιών να εξορύξει – έχει προκαλέσει σοκ στη βιομηχανία εξόρυξης. Οι μετοχές έκλεισαν το έτος με πτώση άνω του 60% με τους αναλυτές να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον ισολογισμό της εταιρείας, με χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων να λήγει τα επόμενα χρόνια.
Η Anglo American έχει επίσης τιμωρήσει τους επενδυτές εξόρυξης. Η εταιρεία, που χρονολογείται εδώ και έναν αιώνα και θεωρείται μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ορυχείων, κατέπληξε τους μετόχους ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού για τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής περικοπής στο ορυχείο της Los Bronces στη Χιλή, καθώς και μείωσης της παραγωγής για σχεδόν όλα τα άλλα εμπορεύματα που εξορύσσει.
Η σειρά απογοητεύσεων για τη βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων λαμβάνει επίσης χώρα στο πλαίσιο των χαμηλών τιμών για τα εμπορεύματά της – αν και ο χρυσός αποτελεί εξαίρεση μετά το ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους – και τη χαμηλή ζήτηση από βασικές αγορές όπως η Κίνα.
Πηγή: moneyreview.gr