Τις θέσεις κορυφαίων οργανισμών παραθέτει ο ιστότοπος του Euractiv σχετικά με την ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA), που εγκρίθηκε χθες 7 Δεκεμβρίου, με έμφαση στη θέση της ευρωπαϊκής εξορυκτικής βιομηχανίας, ώστε να αποτραπεί η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης.
.
Σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου Frédéric Simon, η βιομηχανία και υπέρμαχοι της «πράσινης» μετάβασης λένε ότι είναι ευπρόσδεκτο το CRMA, αλλά ακόμα χρειάζονται πολύ περισσότερα. Ο Πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας το CRMA στο Euractiv μεταξύ άλλων τόνισε πως «ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης πρόκλησης εφοδιασμού μετάλλων στην Ευρώπη. Πρέπει τώρα να είναι η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης αλλαγής πολιτικής για να οδηγηθούν πραγματικά οι επενδύσεις της ΕΕ».
Για τον κ. Μυτιληναίο, κύριος στόχος θα πρέπει να αποτελεί η δημιουργία business case για τις εταιρείες ώστε να επενδύουν στην Ευρώπη αντί στην Ασία ή τις ΗΠΑ. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις εδώ, όταν οι ανταγωνιστικές περιοχές προσφέρουν ένα τόσο καλύτερο business case», προειδοποίησε.
Το CRMA στοχεύει στη μείωση των χρόνων αδειοδότησης για εγχώρια έργα εξόρυξης και ανακύκλωσης, αλλά αποτυγχάνει να δημιουργήσει τις ευρύτερες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τις εταιρείες ώστε να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις, αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες του ευρωπαϊκού βιομηχανικού κλάδου.
Ο νέος νόμος, που κατατέθηκε αρχικά τον περασμένο Μάρτιο από την Κομισιόν, στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα για μέταλλα όπως οι σπάνιες γαίες, που απαιτούνται για την κατασκευή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ανεμογεννήτριες. Το CRMA θέτει φιλόδοξους στόχους για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να εξορύξει εγχώρια το 10% και να επεξεργάζεται το 40% της ετήσιας κατανάλωσης βασικών ορυκτών μέχρι το 2030. Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης να ανακυκλώσει το 25% των κρίσιμων πρώτων υλών που καταλήγουν στα απόβλητά της έως εκείνη την χρονιά.
Βασικός σκοπός είναι κανένας ξένος προμηθευτής να μην παρέχει περισσότερο από το 65% οποιασδήποτε στρατηγικής πρώτης ύλης, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, τον χαλκό ή το τιτάνιο, δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ή άλλες μορφές συνεργασίας που καλύπτουν τις πρώτες ύλες.
Αν και οι στόχοι του CRMA έγιναν δεκτοί από τη βιομηχανία, οι παράγοντες στον τομέα των εξορύξεων και των μεταλλευμάτων επεσήμαναν τις αδυναμίες που σχετίζονται με το ευρύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της ΕΕ. «Η πρακτική εφαρμογή των στόχων του CRMA για την τόνωση των επενδύσεων σε αυτές τις πρώτες ύλες παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη», τόνισε στο Euractiv παράγοντας που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία αλουμινίου.
Άλλες πηγές επισημαίνουν το υψηλό ενεργειακό και ρυθμιστικό κόστος που αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οι οποίες εξαρτώνται από την επεξεργασία πρώτων υλών, λέγοντας ότι τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Τα ρυθμιστικά εμπόδια που επικαλείται ανώτερη πηγή στη βιομηχανία του αλουμινίου περιλαμβάνουν το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) και τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM), τα οποία «επιβαρύνουν με αστρονομικό κόστος» στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Πηγή: Reporter.gr