Μετά την πανδημία, και κυρίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε να μειώσει την εξάρτησή της από τις τρίτες χώρες για την προμήθεια των «κρίσιμων υλικών» και έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να παράγει ή να ανακτά όσο γίνεται περισσότερα από αυτά τα υλικά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
.
Στην επιχείρηση αυτή, η Ελλάδα συμβάλλει με μία πρωτοποριακή μέθοδο, που «γεννήθηκε» στα εργαστήρια μίας μικρής επιχείρησης ανακύκλωσης, της «Μονόλιθος».
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αναστασία Μοσχόβη, είναι τώρα μία από τις τρεις υποψήφιες για το ευρωπαϊκό βραβείο «Women in Energy» της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας.
Η μέθοδος που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της «Μονόλιθος», στα πλαίσια του προγράμματος «Λυδία», προβλέπει την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων, όπως πλατίνα, ρόδιο και παλλάδιο, από κελιά καυσίμου και άλλες συσκευές καύσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο. Μέταλλα όπως η πλατίνα, το ρόδιο και το παλλάδιο βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των κρίσιμων υλικών και οι διεθνείς τιμές τους έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια.
«Στόχος μας είναι εξοικονομήσουμε ενέργεια και πρώτες ύλες» εξηγεί στο newmoney η Α. Μοσχόβη. «Παίρνουμε τα υλικά που βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής, επανακτούμε έως και 100% των υλικών αυτών, με στόχο να τα επαναχρησιμοποιήσουμε στις ίδιες συσκευές. Καταφέρνουμε να ανακτήσουμε σχεδόν όλα τα υλικά από την συσκευή που έχουμε στα χέρια μας. Έτσι μειώνουμε το κόστος παραγωγής νέων συσκευών κατά 30%, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε ενέργεια και πολύτιμες πρώτες ύλες, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για νέες εξορύξεις. »
Πρωτοποριακή μέθοδος για την οικονομία υδρογόνου
Τα κελιά καυσίμου υδρογόνου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ευρώπη- αν και υπάρχουν κάποια σε αυτοκίνητα και κτίρια. Ωστόσο, σύντομα αναμένεται να διαδοθούν ευρέως, καθώς το υδρογόνο είναι μία από τις βασικές εναλλακτικές πηγές ενέργειας της πράσινης μετάβασης.
Διαβλέποντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς, το τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας της Μονόλιθος ανέπτυξε τη μέθοδο ανακύκλωσης των κελιών καυσίμου, που είναι ήδη διεθνώς κατοχυρωμένη με πατέντα και έχει λάβει σειρά διακρίσεων μεταξύ των οποίων και από το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου της Μεγάλης Βρετανίας.
«Είδαμε την τάση- θα αρχίσουν να υιοθετούνται νέες τεχνολογίες για να ικανοποιηθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης. Σίγουρα μετά από λίγα χρόνια θα υπάρξει και η ανάγκη για την ανακύκλωσή τους. Η μέθοδος που αναπτύξαμε είναι βραβευμένη, έχει αρχίσει να υιοθετείται από άλλα Ινστιτούτα στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται ως μέθοδος αναφοράς για τη μέτρηση άλλων μεθόδων. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν βγει στην αγορά» σημειώνει η Α. Μοσχόβη, απόφοιτη και κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τίτλοι που αποτέλεσαν «διαβατήριο» όπως λέει για την επαγγελματική της σταδιοδρομία.
Μητέρα τριών παιδιών, η Α. Μοσχόβη ξεκίνησε μόνη της στο τμήμα Έρευνας & Τεχνολογίας της Μονόλιθος και τώρα προΐσταται σε μία ομάδα 15 νέων ερευνητών.
«Πρόκειται για μία ομαδική δουλειά. Το τμήμα μας αποτελείται από διδακτορικούς ερευνητές, με ισχυρή την παρουσία των γυναικών. Προσπαθούμε να διατηρούμε την ισορροπία των φύλων, γιατί είναι σημαντικό και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και για την ποιότητα της δουλειάς» σημειώνει η Α. Μοσχόβη.
Η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νικήτριας του βραβείου «Women in Energy» πραγματοποιείται εδώ
Πηγή: newmoney.gr