Στην αποκατάσταση της Πάρνηθας από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού με δωρεά ύψους 3 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση αντιδιαβρωτικών έργων συμμετέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο κοινωνικών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς και υπηρετεί τη στρατηγική της όχι μόνο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, αλλά και να επιστρέφει στην κοινωνία μέρος της αξίας που δημιουργεί. Υλοποιείται δε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επέλεξε την Τράπεζα Πειραιώς ως Ανάδοχο Αποκατάστασης και Αναδάσωσης για την περιοχή της Πάρνηθας.
.
Τα έργα επισκέφθηκε την Παρασκευή 15.12.2023 ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε «επισκεφθήκαμε τα αντιδιαβρωτικά έργα στην Πάρνηθα, που γίνονται με ανάδοχο αποκατάστασης την Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αποτελούνται από κορμοδέματα, κλαδοδέματα και κορμοφράγματα, που συγκρατούν το χώμα και το νερό και μας προστατεύουν από τις πλημμύρες, που ακολουθούν τις μεγάλες πυρκαγιές. Είναι έργα που προχώρησαν πολύ ικανοποιητικά και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αναδόχους αποκατάστασης, για την ποιότητα των έργων με την οποία υλοποιείται αυτή η κοινωνική προσφορά».
Ο κ. Μεγάλου, δήλωσε ότι «για την Τράπεζα Πειραιώς, η συμβολή μας στα έργα αποκατάστασης της Πάρνηθας συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική μας να στηρίζουμε την οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας και ταυτόχρονα να διευρύνουμε συνεχώς την παρουσία μας στην κοινωνία με στόχο ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για όλους. Αναγνωρίζοντας το ρόλο μας και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτόν για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεσμευόμενοι για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και για τη στήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από τις συνέπειές της».
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο πλαίσιο των ενεργειών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που έπληξαν σε σφοδρότητα τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι με 12,5 εκατ. ευρώ στην κοινή δωρεά ύψους 50 εκατ. ευρώ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η δωρεά αφορά την εκπόνηση μελέτης για τα μέτρα αποκατάστασης και αναβάθμισης του δικτύου αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων στο Θεσσαλικό Κάμπο.
Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει και στα μέτρα πρώτης ανακούφισης των πληγέντων, με αναστολή των πληρωμών για ενήμερα δάνεια και των μέτρων είσπραξης για τα καθυστερούμενα.
Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες η Τράπεζα Πειραιώς, έχει προχωρήσει σε δωρεές στο Θεσσαλικό κάμπο με εξειδικευμένα μέτρα ανακούφισης ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές, ενώ έχει προσφέρει υλικοτεχνικό εξοπλισμό τόσο στη Θεσσαλία όσο και σε περιοχές του Έβρου. Επίσης έχει αναλάβει εξειδικευμένες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ειδικών αναγκών, όπως η παροχή μελισσοτροφών στους παραγωγούς στον Έβρο που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Χάρης Μαργαρίτης, Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γιώργος Δασκαλάκης, Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Τράπεζας Πειραιώς, ο Ευάγγελος Γκουντούφας, Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Αθανάσιος Ρέππας, Επιθεωρητής Δασών Αττικής και η Αλεξάνδρα Λυκούδη, Δασάρχης Πάρνηθας και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρόοδο του έργου.
Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει αντιδιαβρωτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης φραγμάτων φυσικού υλικού σε επιλεγμένες θέσεις σε κοίτες των ρεμάτων επικλινείς επιφάνειες και την τοποθέτηση κορμών καμένων δένδρων, ξύλινων τοίχων στην επικλινή επιφάνεια του εδάφους. Τα συγκεκριμένα έργα είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συμβάλουν στη μείωση και στην αποτροπή εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων όπως και στην κατακράτηση επιφανειακού εδάφους και φυτικού γεννητικού υλικού. Το συνολικό έργο έχει χρονική διάρκεια 4 μήνες από την έναρξη εργασιών και όχι πάνω από 6 μήνες.