ESG+Stories

Εθνικός Κλιματικός νόμος: Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που φέρνει η εφαρμογή του νέου κλιματικού νόμου συζητήθηκε στην εκδήλωση με θέμα «National Climate Law | Challenges & opportunities for the Greek market & economy» που  διοργάνωσε το ESG+ Stories σε συνεργασία με τη Deloitte.
Εθνικός Κλιματικός νόμος: Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε από την βουλή, πριν από λίγες ημέρες, φέρνει αρκετές υποχρεώσεις για τις εταιρείες. Στην εκδήλωση με θέμα «National Climate Law | Challenges & opportunities for the Greek market & economy» που  διοργάνωσε το ESG+ Stories σε συνεργασία με τη Deloitte, αναλύθηκαν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στον κλιματικό νόμο, πώς αυτός αυτός τις επηρεάζει και ποιες συνέπειες επιφέρει γενικότερα στην οικονομία.

.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο οποίος μίλησε λεπτομερώς για τον κλιματικό νόμο λέγοντας ότι οι συνθήκες για την εισήγηση και υπερψήφιση του ήταν πιο ώριμες από ποτέ καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεισέφερε μια καταιγίδα μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Ο εθρωπαϊκός στόχος για μείωση 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 θα επιτευχθεί εύκολα μέσα από την εφαρμογή του κλιματικού νόμου» ανέφερε ο κ. Βαρελίδης

Στη συνέχεια η κα Κωνσταντίνα Μπάτσαρη, Assistant Manager Risk Advisory, Sustainability & Climate στην Deloitte έκανε μία αναφορά στις απαιτήσεις που φέρνει ο νέος νόμος στις εταιρείες, ενώ από την πλευρά της η κα Κατερίνα Ρόγκα, Principal Risk Advisory, Sustainability & Climate Lead στην Deloitte παρουσίασε τις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις στο πλαίσιο του νέου νόμου και ανέλυσε επιγραμματικά το νέο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο που προκύπτει.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες, η κ. Ρόγκα σημείωσε πως οι οργανισμοί πρέπει να έχουν συστηματική παρακολούθηση των νομοθετικών κειμένων, να παρατηρούν τη συμπεριφορά της επενδυτικής κοινότητας, και εκεί σημαντικό ρόλο παίζουν οι οικονομικοί αναλυτές καθώς πρέπει να αξιολογούν τις επενδύσεις και παράλληλα να διαχειριστούν τη κλιματική κρίση και τα ρίσκα που αυτή επιφέρει στη επιχειρηματική δραστηριότητα, τις βαθμολογίες ESG και τον ανταγωνισμό της αγοράς.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία ανοιχτή συζήτηση την οποία συντόνισε η Φαίδρα Μαυρογιώργη επικεφαλής του ESG+Stories.gr με έμπειρα στελέχη από όλους τους κλάδους του επιχειρείν σχετικά με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα βήματα που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής γύρω από από τον κλιματικό νόμο.

Η κα Έλλη Παναγιωτόπουλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, της Polygreen είπε μεταξύ άλλων ότι για την εταιρεία της, η προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση ήταν μονόδρομος. Παράλληλα έθεσε ως αστερίσκο ως προς τον νέο κλιματικό νόμο το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, που σύφωνα με την ίδια λείπει, επισημαίνοντας τη σημασία της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων. «Αν αποτρέψουμε από την ταφή τα απόβλητα μπρούμε άμεσα να πετύχουμε σχεδόν 50% μείωση των εκπομπών» σημείωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τήλου όπου έγινε το πρώτο νησί στον κόσμο που επιτυγχάνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Βιοχάλκο, κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, επικεντρώθηκε στο θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιχειρήσεων που χρειάζονται πρώτες ύλες από τρίτες χώρες. Οι χώρες αυτές συχνά δεν συμβαδίζουν με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το περιβάλλον και τη μείωση του άνθρακα και αυτό δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα. «Ο βιώσιμος τρόπος λειτουργίας μίας εταιρείας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί», συμπλήρωσε. Ο κ. Σκιαδάς αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, ενώ παρουσίασε και τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι επενδύσεις της εταιρείας. Πρόκειται για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επενδύσεις κλίμακας με εξοικονόμηση πόρων και την δυνατότητα ευελιξίας στην χρήση πρώτων υλών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των εγγυήσεων προέλευσης που κατά η γνώμη του είναι αμφίβολλες και ευθύνονται για το greenwashing.

«Η βιωσιμότητα είναι ένα "ταξίδι ωριμότητας" για τις εταιρείες και απαιτεί πολλή σκληρή δουλειά, δέσμευση ηγεσίας και σαφές όραμα, καθώς και κατάλληλη διακυβέρνηση», σημείωσε από την πλευρά της η κα Σταυρούλα Αγγελοπούλου, διευθύντρια Βιωσιμότητας και Εταιρικής Ευθύνης στον όμιλο ΟΤΕ. Παράλληλα στάθηκε στις πρωτοβουλίες της εταιρείας σε ότι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ενεργειακή κρίση που σύμφωνα με την ίδια θα δυσχαιράνει ιδιαίτερα την εφαρμογή του νέου νόμου. Παράλληλα μίλησε για την έλλειψη υποδομών που δυσκολεύουν τη μετάβαση φέρνοντας ως παράεδειγμα τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Εμείς έχουμε ένα πολύ μεγάλο στόλο, αλλά δεν έχουμε τις υποδομές για αντικαταστήσουμε όλο αυτό το στόλο με ηλεκτρικά οχήματα. Είναι ένα μεγάλο προτζεκτ που χρειάζεται πολλή δουλειά» σημείωσε.

Η κα Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας στην Coca-Cola 3E, παρουσίασε σύντομη επισκόπηση της δουλειάς που απαιτείται προκειμένου μια εταιρεία να αποκτήσει και να διατηρήσει υψηλή βαθμολογία ESG (η χρήση, για παράδειγμα ενός συνδυασμού πλαισίων αναφοράς), ως ένδειξη ότι η σχέση μεταξύ εταιρειών και ενδιαφερόμενων μερών πρέπει να είναι εξαιρετικά διαδραστική. Η κυρία Πατρουμπα στάθηκε στο ζήτημα του Scope 3 του έμμεσου ανθρακικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων κάτι που κατά την γνώμη της δεν καλύπτει ο νέος κλιματικός νόμος όσο θα μπορούσε. «Στον δικό μας τομέα η εφοδιαστική αλυσίδα είναι υπαίτια για το 90% των εκπομπών CO2 από τη συνολική δραστηριότητα» ανέφερε.

Tέλος, ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, επικεφαλής ESG της Τράπεζας Πειραιώς είπε χαρακτηριστικά «Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στο μέλλον. Εμείς σαν τράπεζα αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς είδαμε τον κλιματικό νόμο σαν μια σημαντική ευκαιρία με πολλές προκλήσεις». Η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, απαιτεί άμεση και δραστική μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η Ε.Ε. έχει θέσει φιλόδοξο στόχο μείωσης εκπομπών κατά 55% έως το 2030 ενώ στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και οι στόχοι της Ελλάδας, είπε ο κ. Δημόπουλος, και σημείωσε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση που εντάθηκε με την εισβολή στην Ουκρανία, έδειξε πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. «Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε, παράλληλα, την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Μια τέτοια πρόκληση είναι ο στόχος που έχουμε ως Ευρώπη να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Το γεγονός αυτό θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ