ESG+Stories

EWA2024: Οι mentees και οι εμπειρίες τους

Στο πλαίσιο του EWA2024, 10 συμμετέχουσες έλαβαν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις ή/και την ανάπτυξη των ιδεών/project τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring.
EWA2024: Οι mentees και οι εμπειρίες τους

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή» με την παρουσία και του ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη. Στόχος της ημερίδας είναι να ανοίξει το διάλογο σχετικά με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη, τα κίνητρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα με επίκεντρο τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο του EWA2024, 10 συμμετέχουσες έλαβαν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις ή/και την ανάπτυξη των ιδεών/project τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring, τους δόθηκε πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες που θα τις βοηθήσουν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους καιτο πιο σημαντικό τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα αξίας 10.000€ και 5000€. Να σημειωθεί ότι το πρώτο και δεύτερο βραβείο θα δοθεί στις νικήτριες μετά από αξιολόγηση από κριτική επιτροπή και θα ανακοινωθεί την ημέρα της εκδήλωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελευθερία Αναγνωστάκη, Creative Pots. Με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, το Creative Pots φιλοδοξεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας τον πλούτο του πρωτογενή τομέα. Η Ελευθερία Αναγνωστάκη μίλησε για το όραμα της το οποίο φιλοδοξεί να συνδέσει τις αγροτικές κοινωνίες με το τουριστικό κοινό, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία, την αγροτική γη και τις αγροτικές δραστηριότητες τα τοπικά προϊόντα και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής. 

Ασπασία Σοφία Παστρικού, Herbs From Kos: Αντλώντας έμπνευση από τον αρχαίο ιατρό Ιπποκράτη, που γεννήθηκε στην Κω, η Ασπασία Σοφία Παστρικού αποφάσισε να καλλιεργήσει βότανα και τροπικά φρούτα και να τα συνδυάσει με έναν μοναδικό τρόπο, για να προσφέρεο ένα νέο τοπικό προϊόν. Αφοσιωμένη στη βιωσιμότητα του προϊόντος αλλά και του τόπου μου, εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής αλλά και της αναγεννητικής γεωργίας, και θέλει να εξασφαλίσει όσο γίνεται μικρότερη κατανάλωση νερού χρησιμοποιώντας έξυπνους αισθητήρες και ψηφιακά μέσα.

Αργυρώ Κουτσουράδη, Myrovolos Organics: Εστίασε στην ανάγκη να υπάρχει καινοτομία, στο να επιστρέψει ο νέος στον τόπο του και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και να καλλιεργεί παραδοσιακές ποικιλίες. Ταυτόχρονα, έκρινε σημαντικό να υπάρχουν συνέργειες με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ενώσεις ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η εξωστρέφεια των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Aντωνία Βασιλείου, Fishing Tourism Kefalonia.  H Αντωνία Βασιλεία αναφέρθηκε στο πως  ξεκίνησε ως γεωπόνος βιολογικής γεωργίας  και βρέθηκε πρόεδρος πανελλαδικού σωματείου σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα.  Εβγαλε μία από τις πρώτες άδειες για το επάγγελμα στην Ελλάδα, έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές στο καΐκι και ξεκίνησε. Τον πρώτο χρόνο με το ζόρι έκαναν 10 «ταξίδια» όλο το καλοκαίρι και η πληρότητα των δρομολογίων ήταν μικρή. Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα, στη Fishing Tourism Kefalonia Mixalis, όπως έχουν ονομάσει την εταιρεία τους, ανήκει ένα ακόμη μικρότερο, πλαστικό σκάφος.

Ειρήνη Δασκαλάκη Adeti Cretaland Winery: Το πρώτο 100% πράσινο οινοποιείο στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο με ιδιόκτητους ξηρικούς αμπελώνες, στα 700 μέτρα. Το Adeti Cretaland Winery έχει ως σκοπό τη διάσωση και τη προώθηση των γηγενών Κρητικών Ποικιλιών καθώς και την αξιοποίηση του μοναδικού χαρακτήρα του κρητικού «Terroir» μέσα από τα κρασιά του. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές οινοποίησης αλλά και βιώσιμες και καινοτόμες πρακτικές, το Adeti δημιουργεί κρασιά που αντανακλούν αυθεντικότητα και χαρακτήρα. Το Adeti θα είναι το πρώτο οινοποιείο που θα διαθέτει καινοτόμους αισθητήρες για παρακολούθηση των συνθηκών στους αμπελώνες του, σε πραγματικό χρόνο. Η ακριβή άρδευση, ο έλεγχος των παρασίτων καθώς και η διαχείριση των θρεπτικών συστατικών θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης καθώς και της ποιότητας με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης πόρων. 

Ελένη Θεοφίλου, Μέλι από Αλόη: Ιδέα της Ελένης Θεοφίλου είναι παραγωγή μελιού από αλόη βέρα. Η Ελένη μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια κοντά στην φύση, και αυτό σε συνδυασμό με τις σπουδές στην νοσηλευτική, διαμόρφωσαν την πεποίθησή της ότι η υγεία πηγάζει κυρίως από τη διατροφή. Το μέλι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, που έχει αναδειχθεί ως η πιο υγιεινή παγκοσμίως. Το μέλι από αλόη βέρα εμπλουτίζει τις ιδιότητες του κλασικού μελιού ακόμη περισσότερο, ενώ παράλληλα ωφελεί και τις μέλισσες.

Δήμητρα Τσιαμποκαλου, Gonut.gr: H gonut.gr καλλιεργεί φυστίκι αράπικο και ασχολείται με τη μεταποίηση των ξηρών καρπών τους οποίους παρέχει ως βρώσιμους συσκευασμένους ή σε μορφή βουτύρου (φυστικοβούτυρο , αμυγδαλοβούτυρο , φουντουκοβούτυρο κλπ). Οι ξηροί καρποί διαχωρίζονται από το κέλυφος και παραδίδονται στον πελάτη σε πελάτη σε 5 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν που φτάνει στον πελάτη διατηρεί τη γεύση , το άρωμα και τη σωστή υφή .

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στεφανία Ρίζου: Η καινοτόμος σελίδα ψηφιακού marketing για την αγροδιατροφή στοχεύει να φέρει τους μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας κοντά στον καταναλωτή. Μέσα από την εύχρηστη πλατφόρμα, μπορεί o καταναλωτής να ανακαλύψει ποιοτικά Ελληνικά προϊόντα, που παράγονται με βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, και να μάθει περισσότερα για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής τους. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ