ESG+Stories

Ο σκεπτικισμός των επενδυτών για το ESG δείχνει μια ωριμότητα της αγοράς

Καθώς ορισμένα ταμεία ESG εξακολουθούν να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες πετρελαίου μια ανησυχία είναι ότι οι ασαφείς ορισμοί του ESG, μαζί με την πίεση για κάλυψη της υψηλής ζήτησης, έχουν ως αποτέλεσμα επενδυτικά προϊόντα που δεν είναι τόσο πράσινα όσο θα «έπρεπε να είναι».
Ο σκεπτικισμός των επενδυτών για το ESG δείχνει μια ωριμότητα της αγοράς

Μετά από δύο χρόνια εκτόξευσης των «πράσινων» επενδυτικών προϊόντων, η αντίδραση κατά της βιώσιμης χρηματοδότησης έφτασε. Την ώρα που κάποιοι ανησυχούν ότι οι επενδύσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) χάνουν την αξιοπιστία τους, άλλοι πιστεύουν ότι μια υγιής δόση σκεπτικισμού δείχνει ότι εισέρχεται μεγαλύτερη αυστηρότητα στην αγορά.

Καθώς ορισμένα ταμεία ESG εξακολουθούν να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες πετρελαίου μια ανησυχία είναι ότι οι ασαφείς ορισμοί του ESG, μαζί με την πίεση για κάλυψη της υψηλής ζήτησης, έχουν ως αποτέλεσμα επενδυτικά προϊόντα που δεν είναι τόσο πράσινα όσο θα «έπρεπε να είναι».  H αποδοχή του ESG από τους βασικούς επενδυτές προκάλεσε μια άλλη ανησυχία: ότι δίνεται υπερβολική έμφαση στις χρηματοοικονομικές αποδόσεις, παρά στο αν τα κεφάλαια επηρεάζουν τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα.

© Financial Times

Το άγχος γύρω από το greenwashing είναι αισθητό σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιδρούν στις γερμανικές και αμερικανικές έρευνες για τον όμιλο DWS. Αν και η μονάδα της Deutsche Bank λέει ότι δεν έκανε τίποτα κακό, η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μια στιγμή απολογισμού, καθώς οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων συνειδητοποιούν μια νέα ρυθμιστική εποχή, στην οποία οι κάποτε χαλαροί ορισμοί για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση δεν είναι πλέον ανεκτοί.

Τα χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο το ESG προσελκύουν καθαρές εισροές κάθε εβδομάδα κατά το τελευταίο έτος και η Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία ESG θα ξεπεράσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, αποτελώντας το ένα τρίτο της συνολικής αγοράς.

Από τότε που έμαθαν για τις έρευνες της DWS, οι επενδυτικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να διαπιστώσουν αν θα χρειαστεί να επαναταξινομήσουν περιουσιακά στοιχεία που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως ESG, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές και αρκετά στελέχη διαχειριστών κεφαλαίων.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε ισχύ τον Κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, ο οποίος προορίζεται να λειτουργήσει ως ένα εγχειρίδιο κανόνων κατά του "πράσινου ξεπλύματος". Το SFDR έχει ήδη επιβάλει μια μαζική αλλαγή στην επισήμανση ESG.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ( SEC ) αποφάσισε να αντιμετωπίσει διαφορετικά από την Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg, το θέμα των  γνωστοποιήσεων για τους κλιματικούς κινδύνους και αντί να απευθύνει απαιτήσεις στους διαχειριστές επενδύσεων, η SEC επικεντρώνεται στις ίδιες τις εταιρείες που τα επενδυτικά κεφάλαια  επενδύουν – αλλά και στα στελέχη που τις διοικούν.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι της αγοράς είναι διχασμένοι. Άλλοι εκφράζουν το «παράπονο» ότι υπήρχαν πολύ λίγα επενδυτικά προϊόντα ESG στην αγορά, ενώ άλλοι χαιρετίζουν το επερχόμενο τέλος μιας εποχής όπου λίγοι επενδυτές ή διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έβλεπαν την πράσινη χρηματοδότηση ως «Eldorado». 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ