Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια τα ESG έχουν εμπλακεί στους πολιτικούς και πολιτιστικούς πολέμους της Αμερικής. Πολλές πολιτείες με συντηρητικούς ηγέτες έχουν ψηφίσει νομοθεσία που αντιτίθεται στις επενδυτικές πολιτικές ESG. Έχουν επιβληθεί μποϊκοτάζ κατά εταιρειών που θεωρούνται ότι δίνουν προτεραιότητα σε παράγοντες ESG. Επιφανείς πολιτικοί έχουν προσπαθήσει να υποβιβάσουν το ESG ως «woke καπιταλισμό».
.
Ακόμη πιο πρόσφατα, οι υποστηρικτές του ESG εξέφρασαν έντονη ανησυχία ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Trump θα εργαστεί γρήγορα για να ανατρέψει τις πολιτικές των ΗΠΑ για το κλίμα και τους κανονισμούς ESG, όπως η πρόσφατα υιοθετηθείσα απαίτηση της SEC για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες να αναφέρουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
Ωστόσο, ακόμη και καθώς το εξελισσόμενο πολιτικό κλίμα του επόμενου έτους δημιουργεί ένα επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από την υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων ESG σε ορισμένες περιοχές, ακολουθούν πέντε τάσεις που με ενθαρρύνουν να παραμείνω αισιόδοξη για το μέλλον της Βιωσιμότητας και του ESG.
1. Το αβέβαιο ρυθμιστικό και γεωπολιτικό περιβάλλον θα προκαλέσει αναστάτωση, αλλά οι πολυεθνικές εταιρείες θα συνεχίσουν τη δυναμική τους στον τομέα της ESG.
Σε έναν σημαντικό αριθμό εκλογών του 2024 σε όλο τον κόσμο οι κατεστημένοι έχασαν τις έδρες τους, δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι συντηρητικοί πολιτικοί ηγέτες θα ανατρέψουν τους κανονισμούς και τις συμφωνίες για τη βιωσιμότητα που είχαν θέσει οι προκάτοχοί τους. Αυτές οι γεωπολιτικές αλλαγές θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα αναστάτωση και είναι επίσης πιθανό να αναγκάσουν τις εταιρείες να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν για τις πρωτοβουλίες και την πρόοδό τους στον τομέα του ESG.
Ωστόσο, το 99% των εταιρειών του S&P 500 ήδη αναφέρουν με κάποιο τρόπο τις μετρήσεις ESG. Οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες πρέπει ακόμη να συμμορφώνονται με καθεστώτα ουσιαστικής δημοσιοποίησης, όπως η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD). Βασικές αγορές όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ρυθμιστικές εξελίξεις στον τομέα της ESG τα τελευταία χρόνια. Και ακόμη και εντός των ΗΠΑ, ένας αυξανόμενος αριθμός μεμονωμένων πολιτειών μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Καλιφόρνιας, εφαρμόζοντας τους δικούς τους κανονισμούς που απαιτούν την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Γι' αυτό το λόγο, το 2025, οι πολυεθνικές εταιρείες ενδέχεται να συζητούν δημοσίως τις πρωτοβουλίες τους για την ESG με πολύ λιγότερες «φανφάρες» και νέα ορολογία. Πιστεύω όμως ότι θα συνεχίσουν επίσης να επενδύουν και να εμβαθύνουν στη χρήση βέλτιστων πρακτικών και μετασχηματιστικών τεχνολογιών που διευκολύνουν την κατανόηση, την υποβολή εκθέσεων και τη διασφάλιση της ακρίβειας των δεδομένων ESG.
2. Οι γνώσεις ESG θα συνεχίσουν να εκτιμώνται από τους προνοητικούς επιχειρηματικούς ηγέτες, επειδή μειώνουν τον κίνδυνο και ενισχύουν την ανθεκτικότητα.
Πέρα από την πολιτική, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόρων, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και η κοινωνική αστάθεια θα συνεχίσουν να εισάγουν κινδύνους στις λειτουργίες κάθε επιχείρησης. Όσον αφορά μόνο τους κλιματικούς κινδύνους και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η S&P Global εκτιμά ότι ελλείψει προσαρμογής θα μπορούσε να χαθεί έως και το 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως. Το 2025, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να έχουν καλή γνώση των δεδομένων ESG που διαθέτουν και θα είναι σε θέση να μετριάσουν καλύτερα αυτούς τους κινδύνους. Η προώθηση των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας θα συνεχίσει να αποτελεί στρατηγική επιταγή για κάθε επιχείρηση που θέλει να αποφύγει δαπανηρούς κινδύνους και να προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της.
3. Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν και οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά τόσο την υπόσχεση όσο και τους κινδύνους της.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων ESG και Αειφορίας. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους επικεφαλής τεχνολογίας που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της PwC Pulse Survey δήλωσαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί πλήρως στη βασική επιχειρηματική στρατηγική των εταιρειών τους. Και η έρευνα της KPMG δείχνει ότι το 58% των οργανισμών θεωρεί το ΑΙ ως αναπόσπαστο εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων τους στον τομέα της ESG. Το 2025, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνεχίσει να μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε, αναλύουμε και αναφέρουμε δεδομένα ESG, προσφέροντας πρωτοφανείς γνώσεις σε πραγματικό χρόνο. Οι εταιρίες που θα αξιοποιήσουν τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ταχύτερες και πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις, να προβλέπουν τις μεταβολές της αγοράς και να προωθούν όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη.
Ωστόσο - η άλλη όψη είναι ότι οι τεχνολογίες ΑΙ καταναλώνουν επίσης από 1 έως 1,5% του ποσοστού της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη συγκεντρώνει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τη διαφάνεια, την ακρίβεια, την προκατάληψη και τον σκεπτικισμό των εργαζομένων.
Το 2025 θα είναι η χρονιά που οι υπεύθυνοι των οικονομικών και των ESG θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εξισορροπήσουν αποτελεσματικά τη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας AI και του ανθρώπινου κεφαλαίου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της AI - ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζουν ολιστικά τους εγγενείς κινδύνους της.
4. Οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν οξύνοια για τα ESG και την Αειφορία, σε ολόκληρη την επιχείρηση, θα αποκομίσουν οφέλη.
Η οικοδόμηση βιώσιμων οργανισμών απαιτούσε πάντα συντονισμένη ομαδική προσπάθεια - και αυτή η ανάγκη για συνεργασία θα ενταθεί. Οι CSOs (Chief sustainability officers) θα συνεχίσουν να ηγούνται των προσπαθειών για τον καθορισμό στρατηγικής και την υποβολή εκθέσεων ESG, παράλληλα με τους οικονομικούς διευθυντές. Οι επικεφαλής των τομέων περιβάλλοντος, υγείας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, λειτουργιών και εφοδιαστικής αλυσίδας θα αξιοποιούνται όλο και περισσότερο για να παρέχουν δεδομένα που διαμορφώνουν και ενημερώνουν τις οργανωτικές προσεγγίσεις για τα ESG.
Ωστόσο, από το 2025 και μετά, οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να ενσωματώσουν την ικανότητα ανάλυσης ESG, βιωσιμότητας και δεδομένων σε μια πληθώρα ρόλων, σε όλη την επιχείρηση. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα της Wolters Kluwer αποκάλυψε ότι το 68% των επαγγελματιών νομικών βλέπουν αυξημένη ζήτηση για νομική εμπειρογνωμοσύνη με προσανατολισμό στην ESG. Αυτού του είδους η οξυδέρκεια θα εκτιμάται ολοένα και περισσότερο ως βασικό συστατικό για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων ώστε να υλοποιήσουν τα μετασχηματιστικά αποτελέσματα, την εξοικονόμηση κόστους και τη συνολική αποδοτικότητα και καινοτομία που υπόσχονται τα αποτελεσματικά προγράμματα ESG.
5. Τα προγράμματα ESG που βασίζονται σε δεδομένα θα συνεχίσουν να κερδίζουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Τα αβέβαια πολιτικά περιβάλλοντα δεν μπορούν να αλλάξουν την οικονομική πραγματικότητα: οι εταιρείες που κοιτάζουν πέρα από τη συμμόρφωση, για να επιτύχουν σταθερά υψηλές επιδόσεις ESG, σημειώνουν 2,6 φορές υψηλότερες συνολικές αποδόσεις για τους μετόχους και απολαμβάνουν 4,7 φορές υψηλότερα λειτουργικά περιθώρια κέρδους, σε σχέση με τις εταιρείες με μέτριες επιδόσεις ESG. Οι ισχυρές επιδόσεις ESG συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, της απόδοσης του ενεργητικού και της τιμής της μετοχής, εκτός από τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και τη διαχείριση των κινδύνων. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η αγορά λογισμικού αναφοράς ESG αναμένεται να αυξηθεί σε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν μια βασική αλήθεια: ανεξάρτητα από τους «ανέμους» του πολιτικού κλίματος, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες ESG και βιωσιμότητας που βασίζονται σε δεδομένα θα παραμείνουν, πάνω απ' όλα, εργαλεία που θα οδηγήσουν σε πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Το 2025, οι επιχειρήσεις που επιμένουν να δίνουν προτεραιότητα στα δεδομένα ESG ως καταλύτη για καινοτομία θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν δαπανηρές ανεπάρκειες, να μετριάζουν τους κινδύνους, να οικοδομούν ισχυρότερες σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και να ενισχύουν τα αποτελέσματά τους. Και αυτά είναι απτά επιχειρηματικά οφέλη που κανένας έξυπνος εταιρικός ηγέτης δεν πρέπει να αγνοήσει.