Σύμφωνα με κοινή μελέτη της Bain & Company και της EcoVadis που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι πρωτοβουλίες ESG που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, την ποικιλομορφία και την ικανοποίηση των εργαζομένων συνδέονται με μεγαλύτερες οικονομικές επιδόσεις και ανάπτυξη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
.
Η μελέτη με τίτλο: «Δημιουργούν οι προσπάθειες ESG αξία;», εξέτασε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων των ESG σε 100.000 εταιρείες, το 80% των οποίων είναι ιδιωτικές. Η μελέτη αυτή προσφέρει νέες προοπτικές σχετικά με τα οφέλη των επιδόσεων ESG για τις ιδιωτικές εταιρείες και υπογραμμίζει την ανάγκη να ενσωματώσουν οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών το ESG στη στρατηγική τους.
«Τα ευρήματά μας παρέχουν την απαραίτητη προοπτική στη συζήτηση σχετικά με το αν οι δραστηριότητες ESG συσχετίζονται με τις οικονομικές επιδόσεις», δήλωσε ο Axel Seemann, συμβουλευτικός εταίρος της Bain & Company. «Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα των ESG είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιτυχημένων εταιρειών. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές εταιρείες και τους επενδυτές να διπλασιάσουν με αυτοπεποίθηση τις προσπάθειές τους στον τομέα του ESG. Αναμένουμε ότι αυτή η συσχέτιση θα ενισχυθεί καθώς τα δεδομένα ESG γίνονται πιο πλούσια και πιο διαφοροποιημένα».
Η μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των χρηματοοικονομικών επιδόσεων και των αποτελεσμάτων ESG για διάφορες δράσεις ESG που αποκαλύφθηκαν από τον πίνακα αποτελεσμάτων EcoVadis, όπως η εκτέλεση στρατηγικών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ενίσχυση του DEI, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις πρακτικές διαχείρισης και η βιώσιμη προμήθεια. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι πρωτοβουλίες ESG δεν ωφελούν μόνο την κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά συνδέονται επίσης με ταχύτερη αύξηση των εσόδων και υψηλότερα περιθώρια EBITDA.
Επίσης, στα ευρύματα της μελέτης είναι και ότι οι επιχειρήσεις που έχουν περισσότερες γυναίκες στελέχη έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Οι επιχειρήσεις με ομάδες στελεχών που είναι διαφοροποιημένες ως προς το φύλο στο κορυφαίο 25% του κλάδου τους εμφανίζουν ετήσια αύξηση των εσόδων τους κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από εκείνη των επιχειρήσεων του κατώτερου τεταρτημορίου.
Σε τομείς με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνδέεται με υψηλότερα περιθώρια EBITDA. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια έχουν υψηλότερα περιθώρια EBITDA στους τομείς των φυσικών πόρων, των μεταφορών και των βιομηχανικών αγαθών. Οι επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ηθική, το περιβάλλον και τα εργασιακά πρότυπα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τους είναι πιο επιτυχημένες. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν περιθώρια κέρδους κατά 3έως 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από εκείνα των ανταγωνιστών τους που δεν δίνουν προσοχή στα διαπιστευτήρια ESG των προμηθευτών τους.
Η ευτυχία των εργαζομένων είναι υψηλότερη στους ηγέτες των ESG- οι επιχειρήσεις με τους πιο ευτυχισμένους εργαζόμενους επεκτείνονται ταχύτερα και κερδοφόρα. Υπερέχουν των εταιρειών με μη ικανοποιημένο προσωπικό όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους και την τριετή αύξηση των εσόδων έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες και 6 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.
Οι παροχές μπορεί να υπερβαίνουν τις βασικές αρχές της δίκαιης αποζημίωσης και της παροχής ασφαλούς χώρου εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν φροντίδα παιδιών, εκπαιδευτικές ευκαιρίες, επαγγελματική κατάρτιση και υγειονομική περίθαλψη τόσο για το πνεύμα όσο και για το σώμα. Όλα αυτά αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγικότητα και τη διατήρηση.
Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τις προοπτικές των ιδιωτικών επιχειρήσεων να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα του ESG, οι οποίες σήμερα υστερούν σε σχέση με εκείνες των δημόσιων εταιρειών. Σε σύγκριση με το 53% των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, μόλις το 35% των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών λαμβάνει τους υψηλότερους βαθμούς για τη διαχείριση του άνθρακα, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να παρακινήσουν τις εταιρείες σε όλα τα επίπεδα ωριμότητας ESG να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους για την επιτάχυνση του ταξιδιού τους προς τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Sylvain Guyoton, επικεφαλής αξιολόγησης της EcoVadis. «Για τις εταιρείες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αυτό σημαίνει την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης της βιωσιμότητας με πολιτικές, σχέδια δράσης και υποβολή εκθέσεων. Οι εταιρείες που βρίσκονται σε ώριμα στάδια μπορούν να επιδιώξουν πιο προηγμένες ικανότητες, όπως η αναγεννητική διαχείριση των πόρων και η κυκλικότητα των προϊόντων. Τελικά, η διαδοχική εφαρμογή αυτών των πρακτικών στις αλυσίδες αξίας τους μπορεί να υποστηρίξει, για παράδειγμα, τις πρωτοβουλίες απαλλαγής από τον άνθρακα στο πεδίο εφαρμογής 3 και την κυκλικότητα, και θέτει επίσης τους εν λόγω εμπορικούς εταίρους στην ίδια πορεία προς τη δημιουργία αξίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή η σκληρή δουλειά θα αξίζει τον κόπο» καταλήγει.