Ενέργεια, Παραχωρήσεις και Υποδομές αποτελούν το τρίπτυχο των πλέον υποσχόμενων τομέων της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο του Economist η Πηνελόπη Λαζαρίδου, εκτελεστικό μέλος ΔΣ και Γενική Διευθύντρια χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Λαζαρίδου, ειδικά για την ενέργεια, οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν αυτό που έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο στη χώρα μας εδώ και χρόνια: ότι δηλαδή είναι απαραίτητη η απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η εστίαση στις εγχώριες πηγές καθαρής ενέργειας, στην αποθήκευση και στις διασυνδέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η κα Πηνελόπη Λαζαρίδου σημείωσε πως η χώρα μας έχει την ικανότητα να επιταχύνει έργα που συμβάλλουν στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και διασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία για την Ελλάδα, στρατηγική με την οποία ήδη ευθυγραμμίζεται σταδιακά η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση και την επόμενη γενιά ευρωπαϊκών κονδυλίων (Next Generation EU Funds).
Ειδική μνεία έγινε και σε διαφοροποιημένες επενδύσεις που συνδυάζουν μία σειρά από τομείς και χαρακτηριστικά όπως το ολοκληρωμένο τουριστικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό (Athens IRC) στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, καθώς και σε έργα υποδομών που επιταχύνουν τη ψηφιακή μετάβαση όπως το έργο της επέκτασης του Ultra Fast Broadband σε όλη τη χώρα.
Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας την όλο και εντονότερη συζήτηση γύρω από το ESG, υπογράμμισε πως η επιχειρηματική δραστηριοποίηση κατά βιώσιμο τρόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, με ουσιαστική κοινωνική συνεισφορά και με χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, δεν είναι απλά κάποια πρόσφατη τάση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και μεγιστοποίηση αξίας.
Για αυτό και σύμφωνα με την κα. Λαζαρίδου απαιτείται το ESG να είναι αναπόσπαστο μέρος της επιχειρησιακής λειτουργίας και όχι μία παράλληλη αποκομμένη οντότητα, να ενταχθούν οι αρχές του ESG στην καθημερινή διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και να επικοινωνείται επαρκώς η ευθυγράμμιση της επιχειρηματικής λειτουργίας με τις αρχές του ESG προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.