Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων πρόκειται να κλείσουν τα βιβλία τους για ένα ακόμη έτος αλλά με διαφορά ότι οι ροές ESG είναι ακόμη μεγαλύτερες. Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη σωστη διακυβέρνηση.
Η Hortense Bioy, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για τη βιωσιμότητα στη Morningstar, λέει ότι την εντυπωσιάζει η συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας γύρω από τις επενδυτικές στρατηγικές που προωθούνται ως τρόποι προστασίας του πλανήτη.
«Όταν διαβάζεις διαφορετικές δεσμεύσεις, διαφορετικά σχέδια, είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις», δήλωσε η κα Bioy σε συνέντευξή της. Τελικά, όμως, λέει ότι οι διαχειριστές επενδύσεων «θα λογοδοτήσουν», καθώς οι κανονισμοί που θα εισαχθούν θα δώσουν στους επενδυτές όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για κενές υποσχέσεις.
Η δουλειά της Hortense Bioy απαιτεί να μελετά δεδομένα χαρτοφυλακίου και να παίρνει συνεντεύξεις από τους επικεφαλής των αμοιβαίων κεφαλαίων στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αξιολόγησης που τροφοδοτεί τους βαθμούς ESG (περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση) της Morningstar για τους πελάτες. Το έργο της προσφέρει ένα μοναδικό πλεονεκτικό σημείο από το οποίο μπορεί να παρακολουθεί πώς οι διαχειριστές των ταμείων σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα στοιχεία της Morningstar δείχνουν ότι στο τέλος του τρίτου τριμήνου, τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση που χαρακτηρίζονται ως βιώσιμα ήταν αυξημένα κατά 134% σε σχέση με το τέλος του 2020. Στις ΗΠΑ, η αύξηση ήταν 40%. Και οι αμερικανοί διαχειριστές που διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ESG έχουν δημιουργήσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε αμοιβές μέχρι στιγμής το 2021, από 1 δισ. δολάρια το 2020 και 806 εκατ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με τη Morningstar.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ολόκληρη η αγορά ESG αξίζει περισσότερα από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν και η Morningstar και άλλοι λένε ότι το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι ένα κλάσμα αυτού. Όπως και να έχει, το ESG είναι σαφώς μια μηχανή χρήματος για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία. Ο αντίκτυπός της στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθεί.
«Έχουν εισρεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια με βάση την ελπίδα και τον ενθουσιασμό, με ελάχιστες αποδείξεις για τον πραγματικό αντίκτυπο ή τις αποδόσεις»
«Έχουν εισρεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια με βάση την ελπίδα και τον ενθουσιασμό, με ελάχιστες αποδείξεις για τον πραγματικό αντίκτυπο ή τις αποδόσεις», δήλωσε ο Andrew King, καθηγητής διοίκησης στη Σχολή Επιχειρήσεων Questrom του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος μετρά το ESG και την εταιρική βιωσιμότητα. Είπε ότι η θεραπεία είναι η βελτίωση των κυβερνητικών κανονισμών.
Σε αυτό το σημείο το 2021 διέφερε από τα προηγούμενα έτη, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να απαιτούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα εν μέσω όλου του αφρού ESG. Στην Ευρώπη, ο κανονισμός για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και η Morningstar αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων παρέχουν πιο ακριβείς ταξινομήσεις. Κατηγοριοποιήσεις όπως η «ενσωμάτωση των ESG», σταδιακά εξαλείφονται από πιο προσεκτικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προκάλεσε ρίγη στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανέχεται πλέον τους υπερβολικούς ισχυρισμούς περί ESG. Οι επενδυτές του ομίλου DWS, του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank, περιμένουν να μάθουν πώς θα τελειώσει η έρευνα της SEC σχετικά με το "πράσινο ξέπλυμα".
Και οι ακτιβιστές έρχονται πιο κοντά στα κέντρα εξουσίας. Τον Μάιο, ένα μικροσκοπικό επενδυτικό ταμείο διεκδίκησε αλλαγές στον μεγαλύτερο εξερευνητή πετρελαίου του δυτικού κόσμου - την ExxonMobil - και κέρδισε. Παρά την πρόοδο αυτή, όμως, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν το 2021.
Αν και υποτίθεται ότι το ESG δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, το 2021 κυριάρχησαν οι τίτλοι για την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατη έρευνα της Macquarie Asset Management έδειξε ότι το 55% των επενδυτών πραγματικών περιουσιακών στοιχείων προσδιόρισε την κλιματική αλλαγή ως τον κίνδυνο ESG στον οποίο δίνει την υψηλότερη προτεραιότητα. Συγκριτικά, μόλις το 5% δήλωσε ότι η κύρια εστίασή του ήταν η πολυμορφία και η ένταξη.
Ακόμα κι έτσι, οι εταιρείες αντιμετώπισαν περισσότερες πιέσεις από τους μετόχους το 2021 για να βελτιώσουν τα κοινωνικά τους μητρώα. Μετά από μια περίοδο ρεκόρ για την παροχή πληρεξουσιότητας, οι επενδυτές σχεδιάζουν να καταθέσουν ψηφίσματα το 2022 πιέζοντας τις εταιρείες για τα πάντα, από τους φυλετικούς ελέγχους έως τα ζητήματα των εργαζομένων.
«Εάν ο τελικός στόχος είναι να κάνουμε καλό, τότε μια έξυπνη στρατηγική ESG δεν αρκεί»
Η κα Bioy δήλωσε ότι μέρος της πρόκλησης για τους διαχειριστές κεφαλαίων είναι ότι οι εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους είτε δεν κάνουν αρκετά για να ενισχύσουν τα κλιματικά και κοινωνικά διαπιστευτήριά τους, είτε, αν το κάνουν, δεν έχουν τα δεδομένα για να το δείξουν.
Εάν ο τελικός στόχος είναι να κάνουμε καλό, τότε μια έξυπνη στρατηγική ESG δεν αρκεί, δήλωσε η Hortense Bioy. «Να κρατάμε τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υπόλογους για τους ισχυρισμούς που διατυπώνουν, ώστε να σταματήσουμε να μιλάμε για πράσινι ξέπλυμα», δήλωσε.