Τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των επενδυτών, έχουν εστιάσει έντονα στις πτυχές του ESG. Αυτό έφερε στο προσκήνιο την τεράστια πίεση και τον αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, ενώ ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η έλλειψη κατανόησης των περίπλοκων διασυνδέσεων του κοινωνικού και περιβαλλοντικού ιστού που συνδέει τον κόσμο.
.
Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς μπορούν οι μεγάλοι οργανισμοί να μεταβούν από τις καλές προθέσεις σε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη δράση για καλά ενσωματωμένα συστήματα ESG εντός της επιχείρησής τους; Ακόμη πιο σημαντικό ερώτημα όμως είναι πώς μπορεί να επεκταθεί το ESG στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους, προκειμένου να προκύψουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τους οργανισμούς, τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και το περιβάλλον στο σύνολό του.
To ESG απαιτεί μια προσέγγιση βασισμένη στο οικοσύστημα
Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της βιώσιμης χρηματοδότησης που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ESG. Αρχικά, η προσέγγιση των θεσμικών επενδυτών όσον αφορά την ενσωμάτωση των ESG στις επενδύσεις τους έχει εξελιχθεί και η ώθηση είναι ισχυρότερη από ποτέ. Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM) αναμένεται να φθάσουν τα 53 εκατ. δολάρια έως το 2025, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων AUM.
Οι επενδυτές εξετάζουν όλο και περισσότερο την αξιολόγηση των ESG ως εργαλείο για τη δημιουργία αξίας για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
Μόλις πέρυσι, ο αριθμός των νέων υπογραφόντων τις Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις (PRI) αυξήθηκε κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των σημερινών υπογραφόντων να πλησιάζει τις 4.000. Αυτό δείχνει μια ισχυρή δέσμευση των διαχειριστών επενδύσεων να ενσωματώσουν το ESG στην επενδυτική τους διαδικασία.
Επίσης, μεγάλοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο επανεξετάζουν τις τρέχουσες διαδικασίες και εργάζονται ενεργά για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών εκτιμήσεων στις λειτουργίες τους. Αυτό το βήμα προς την οικοδόμηση ανθεκτικών επιχειρήσεων έχει λάβει σημαντική υποστήριξη τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους επενδυτές. Αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες όχι μόνο στη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, αλλά και στην υλοποίηση πολιτικών πολυμορφίας και ένταξης και στην παροχή βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το πιο σημαντικό είναι ότι θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους ώστε να συμπεριλάβουν τις εταιρείες της μεσαίας αγοράς ως βασικούς ενδιαφερόμενους στις αξιολογήσεις τους για τα ESG.
Συνεπώς, το ESG απαιτεί μια προσέγγιση βασισμένη στο οικοσύστημα. Δεν μπορούμε να εξετάζουμε τις εταιρείες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις διασυνδέσεις των αλυσίδων εφοδιασμού ή των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Οι αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις παρέχουν στους μεγάλους οργανισμούς την ευκαιρία να επανεξετάσουν την προσέγγιση ESG που ακολουθούν στις αλυσίδες αξίας. Ωστόσο, η πραγματική προστιθέμενη αξία του ESG για μια επιχείρηση θα ήταν η άμεση συμμετοχή και η εξέλιξη των επιχειρήσεων της μεσαίας αγοράς που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
Ένα μεταβαλλόμενο παράδειγμα - Από τον μετριασμό του κινδύνου στη δημιουργία αξίας
Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει εσωτερικές ομάδες και διαδικασίες ή έχουν προσλάβει εξωτερικούς συμβούλους για να τις βοηθήσουν με τα πρότυπα ESG και την υποβολή εκθέσεων δημοσιοποίησης. Οι εταιρείες της μεσαίας αγοράς που αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τους θα αναγκαστούν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αυτό απαιτεί να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις των ESG και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην επιχείρησή τους.
Το κενό γνώσεων για τη βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ενσωμάτωση των παραγόντων ESG. Υπάρχει επίσης μια γενική έλλειψη κατεύθυνσης και μια λανθασμένη κατανόηση του πώς και πού πρέπει να επενδυθούν οι πόροι για την προώθηση θετικών αλλαγών.
Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες της μεσαίας αγοράς έχουν υιοθετήσει την υποβολή εκθέσεων και τα πλαίσια ESG, όπως η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την υποβολή εκθέσεων (GRI) ή οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), χωρίς να έχουν κατανοήσει πλήρως πώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει αξία για αυτές. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και να ακυρώσει τον σκοπό της ενσωμάτωσης των ESG για τη δημιουργία αξίας. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας αυτές οι εταιρείες της μεσαίας αγοράς να εξετάσουν τα βασικά στοιχεία της χρήσης των ESG ως στρατηγική δημιουργίας αξίας.
Στην πράξη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάζουν συγκεκριμένους αλληλένδετους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους. Ο προσδιορισμός των βασικών μετρήσεων E&S που συνδέονται στενά με το επιχειρηματικό μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αδιαμφισβήτητα, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για τους μεγάλους οργανισμούς προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους και τις δράσεις τους για τη βιωσιμότητα. Συνεπώς, οι εταιρείες της μεσαίας αγοράς πρέπει να κατανοήσουν τη θέση τους σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και τις απαιτήσεις ESG των βασικών ενδιαφερομένων μερών τους.
Μπορούν να προσδιορίσουν συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης, όπως πιστοποιήσεις προϊόντων, καλύτερες εργασιακές πρακτικές ή ιχνηλασιμότητα. Αυτό όχι μόνο θα τους βοηθήσει να μεταβούν σε μια πιο βιώσιμη επιχείρηση, αλλά θα τους δώσει επίσης ευκαιρίες δημιουργίας οικονομικής αξίας με την προσέλκυση περισσότερων αγοραστών ή πελατών.
Συνολικά, η ενσωμάτωση του ESG σημαίνει τη δημιουργία αξίας για τις εταιρείες της μεσαίας αγοράς που αποτελούν μέρος του παγκόσμιου δικτύου της αλυσίδας εφοδιασμού, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Παρόλο που η υιοθέτηση των ESG παραμένει σε μεγάλο βαθμό εθελοντική και ευέλικτη, οι πρώτοι που θα τα υιοθετήσουν μπορούν να επωφεληθούν από τον προσδιορισμό των βασικών τομέων που είναι πιο σημαντικοί για αυτούς και τα βασικά τους ενδιαφερόμενα μέρη, επιτρέποντας την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε τελική ανάλυση, οι εταιρείες της μεσαίας αγοράς που αναγνωρίζουν και αξιοποιούν τις ευκαιρίες δημιουργίας αξίας από άποψη ESG θα είναι αναμφίβολα οι αυριανοί νικητές.