ESG+Stories

Scope Ratings: H ενεργητική ενσωμάτωση της ESG προσφέρει ανταγωνιστικό προβάδισμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η ανάλυση της Scope Ratings για τα οφέλη που ενέχει η ενεργητική ενσωμάτωση εταιρικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διακυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Scope Ratings: H ενεργητική ενσωμάτωση της ESG προσφέρει ανταγωνιστικό προβάδισμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η ανάλυση της Scope Ratings για τα οφέλη που ενέχει η ενεργητική ενσωμάτωση εταιρικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διακυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Η ενσωμάτωση της  διακυβέρνησης και των πρακτικών αναφορικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ΕSG) αποτελεί ένα μείζον ζήτημα της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι ελλείψεις στις αναφορές των τραπεζών και των επιχειρήσεων υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Παράλληλα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, δεν υπάρχει ακόμη μια γενική ομοφωνία για το τι ακριβώς σημαίνει το ESG και πως μπορεί να εφαρμοστεί σωστά.

«Οι τράπεζες καλούνται να καλύψουν οποιαδήποτε κενά στο ESG ενόψει πιθανών μελλοντικών νομικών προβλημάτων και έλλειψης εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές», ανέφερε ο Nicolas Hardy, executive director του τομέα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Scope Ratings, ενώ προσέθεσε πως:

«Tα θέματα της μεταφοράς ψευδούς εντύπωσης ή παροχής παραπλανητικών πληροφοριών για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των προϊόντων μιας εταιρείας (greenwashing) στην αγορά της διαχείρισης πλούτου πρόκειται να αποτελέσουν σημείο έκθεσης για τις τράπεζες. Η ενεργητική ενσωμάτωση της ESG θα προσφέρει ανταγωνιστικό προβάδισμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες εάν γίνει με απόλυτη διαφάνεια. Παράλληλα θα ασκήσει πιέσεις στους τομείς που καθυστερούν στην επιβολή των κανόνων ESG».

Το κύριο μέλημα της διαφάνειας της ESG όσον αφορά τις τράπεζες είναι η αποφυγή των ισχυρισμών για greenwashing. Aν και η Ευρώπη αποτελεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη, δεν έχει ξεκάθαρα στάνταρ αναφοράς. Αυτή η έλλειψη έχει γίνει πασιφανής μετά από τις αυξημένες προσδοκίες των μετόχων βάσει των νέων κανόνων ESG.

«Έχει έρθει η ώρα για τις τράπεζες να εξελιχθούν. Οι ελλείψεις στις αναφορές ESG αποτελούν πρόβλημα στα liabilities των προϊόντων τους. Γι αυτό το λόγο η ενσωμάτωση της ESG αποτελεί καίριο σημείο από εδώ και στο εξής. Τα νέα πλαίσια κανονισμών θα δημιουργήσουν αυστηρότερους κανόνες, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε κυρώσεις και πρόστιμα για τις τράπεζες οι οποίες θα έχουν δώσει λανθασμένες εντυπώσεις στους καταναλωτές», τόνισε ο Nicolas Hardy.

Η βελτίωση των κανονισμών αναφοράς δεδομένων θα γίνει μέσω της μετάβασης από το Non-Financial Reporting Directive στο πιο αυστηρό Corporate Sustainability Reporting Directive. Παρ’ όλα αυτά, το greenwashing ενδέχεται να συνεχιστεί εάν οι τράπεζες προσηλωθούν στην ιεράρχηση της διαδικασίας έναντι του περιεχομένου των υπηρεσιών τους.

Το τραπεζικό σύστημα θα ελεγχθεί όσον αφορά τη σύμπλευσή του με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μετόχων, ενώ οι τράπεζες που θα αποφύγουν την εφαρμογή της ESG αναμένεται να θεωρηθούν ανίκανες ως προς την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Η ανομοιογενής υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες επιδεικνύει και την έλλειψη ετοιμότητας πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Σύμφωνα με τη Scope, η ορθή πρακτική συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρες πρακτικές οι οποίες μπορούν να επιβεβαιωθούν μέσω διαφανούς αναφοράς δεδομένων», συμπλήρωσε ο Hardy.

Πηγή: New Money

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ