Με πάνω από εβδομήντα χρόνια εμπειρία και με επίκεντρο την τεχνολογία αιχμής η Cenergy Holdings παίζει ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις στη μεταφορά ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό και την ενεργειακή μετάβαση. Και οι δύο εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, η Hellenic Cables και η Σωληνουργεία Κορίνθου, κατέχουν πλέον κορυφαίες θέσεις διεθνώς στον κλάδο τους.
.
Οπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική παρουσίαση, κεφαλαιοποιώντας επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία – ενώ προγραμματίζονται τουλάχιστον άλλα 170 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία- η εταιρεία έχει κατακτήσει ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Η συνεχής εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη και το υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό της της έχουν επιτρέψει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον του τομέα της.
Ισχυρή οικονομική θέση
Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022 είναι χαρακτηριστικά της ισχυρής θέσης αλλά και της δυναμικής της εταιρείας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Cenergy Holdings εμφάνισε ισχυρή κερδοφορία, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων ανήλθε σε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ.
Σήμερα, η Cenergy Holdings:
- Κατέχει περισσότερο από 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.
- Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου.
- Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.
Πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση
Η παγκόσμια μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα συνοδεύεται ήδη από τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε, μεταφέρουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια. Η Cenergy Holdings ηγείται, συνδιαμορφώνει και πραγματώνει τις αλλαγές αυτές. Στηρίζει την ανάπτυξή της σε τομείς που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση όπως το φυσικό αέριο, το πράσινο υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αναπτύσσονται δυναμικά, όπως η υπεράκτια αιολική.
Οι ΑΠΕ και η στροφή στον εξηλεκτρισμό
Ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην αγορά ενέργειας όπως τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής συνεχούς τάσης και τα δυναμικά καλώδια. Ανταποκρινόμενη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, επενδύει σταθερά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων της στην Κόρινθο. Την επόμενη διετία, οι αντίστοιχες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκλήρωσε την κατασκευή σύγχρονου, ιδιόκτητου λιμένα με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης /φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων πόντισης καλωδίων.
Από την άλλη, η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε 40% το 2050. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα παράγεται από ΑΠΕ. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο στόχο του 32%. Τι σημαίνει αυτό; Μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και μεγάλη ζήτηση σε όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και για όλες τις κατηγορίες καλωδίων τόσο χερσαίων όσο και υποβρυχίων. Η Cenergy Holdings είναι ήδη στρατηγικά τοποθετημένη για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.
Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο θεωρείται το «μεταβατικό καύσιμο» έως ότου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ολοκληρωθούν και οι νέες τεχνολογίες ωριμάσουν και βρουν την θέση τους στο ενεργειακό μίγμα. Σε αυτή τη μεταβατική φάση, οι σωλήνες χάλυβα για δίκτυα αερίου που κατασκευάζει η Σωληνουργεία Κορίνθου συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό. Από τη μία, η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και αλλού πιέζει προς την εξεύρεση και άλλων πηγών και δικτύων φυσικού αερίου, πλην αυτών που υπάρχουν ήδη. Από την άλλη, έργα αγωγών που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν καθυστερήσεις ευνοούνται από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων