Σε σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της ΔΕΗ οδηγεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, καθώς η τελευταία κατέχει ηγετική θέση στη Ρουμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σημαντικές είναι και οι ωφέλειες που προκύπτουν από τις συνέργειες οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ των δύο εταιρειών.
.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την παρουσίαση στους οικονομικούς αναλυτές που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης της συμφωνίας αλλά και από τις αξιολογήσεις των οίκων Fitch και S&P για την συμφωνία εξαγοράς.
Η ENEL Ρουμανίας την οποία εξαγόρασε η ΔΕΗ, δραστηριοποιείται στην παραγωγή με Ανανεώσιμες Πηγές, (κατέχοντας την πρώτη θέση στη σχετική αγορά της Ρουμανίας), διανομή (δεύτερη θέση) και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (πρώτη θέση).
Με την προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, η ΔΕΗ επιτυγχάνει:
-αύξηση κατά 40 % της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης στον τομέα της διανομής, όπου η ΔΕΗ δραστηριοποιείται μέσω του ΔΕΔΔΗΕ.
-αύξηση των πελατών κατά 56 %, από 5,7 εκατ. σε 8,9 εκατ.
-αύξηση του παραγωγικού δυναμικού στις ΑΠΕ κατά 14 % και των έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης κατά 50 %.
-αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατα 30 %, από 0,9 σε 1,2 δισεκ. Ευρώ ετησίως.
"Με την προσθήκη των δικτύων παροχής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Enel Romania, το μέγεθος του ομίλου της ΔΕΗ θα αυξηθεί σημαντικά, το EBITDA θα αυξηθεί κατά 35% σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 ενώ η δραστηριοποίηση σε μια διαφορετική αγορά με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης είναι θετική για το προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου της εταιρείας", επισημαίνει στην έκθεση της η S&P. Τονίζει ακόμη ότι "το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το πλάνο μιας τόσο σημαντικής εξαγοράς περιορίζεται μερικώς από το γεγονός ότι ο CEO της ΔΕΗ ήταν CEO της Enel Romania"
"Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία", αναφέρεται εξάλλου στην έκθεση της Fitch. Προστίθεται ακόμη ότι "θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά θετική αναβάθμιση του "Standalone Credit Profile" σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης".
Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες που προκύπτουν από την συμφωνία, η διοίκηση της ΔΕΗ επεσήμανε στους (περισσότερους από 170) αναλυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση ότι "Η εξαγορά επιτρέπει στη ΔΕΗ να αναπτύξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και να επωφεληθεί από την φυσική εγγύτητα των δύο αγορών". Το ηλεκτρικό σύστημα της Ρουμανίας είναι διασυνδεδεμένο με εκείνο της Βουλγαρίας η οποία συνδέεται επίσης τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Β.Μακεδονία.
Στην παρουσίαση τονίστηκε ακόμη ότι παραμένει ο στόχος για διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση, από το 2024.
Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι το ρίσκο της εξαγοράς είναι ελεγχόμενο καθώς οι δύο αγορές είναι παρόμοιες, κάτι που αναγνωρίζουν και οι οίκοι αξιολόγησης καθώς και ότι η εξαγορά της Enel Romania έγινε σε δίκαιη αποτίμηση παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται εύκολα δίκτυα προς πώληση στην Ευρώπη. Υπογράμμισε τέλος ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα.