Το στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου έως 40% στα 155.000 – 175.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (kboed) θέτει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Energean, έναντι 123.000 βαρελιών την περυσινή χρονιά, το 83% των οποίων ήταν σε φυσικό αέριο.
.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, αυξημένη παραγωγή θα προέλθει από τις εξής πηγές: Η πρώτη πηγή είναι το κοίτασμα στο βόρειο Καρίς, ανοιχτά του Ισραήλ.
Η εταιρεία ανακάλυψε το συγκεκριμένο κοίτασμα το 2019 και η παραγωγή θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου. Συνολικά, η παραγωγή από τα πεδία στο Ισραήλ αναμένεται να κινηθεί στα 115.000 – 130.000 kboed, στα οποία θα περιλαμβάνονται 5,7 έως 6,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Cassiopea
Για το ερχόμενο καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή από την παραχώρηση Cassiopea στην περιοχή της Σικελίας, στην Ιταλία. ενώ από τις παραχωρήσεις ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο αναμένεται να προέλθουν κάποια επιπλέον χιλιάδες βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Συνολικά, από την Αίγυπτο αναμένονται φέτος 29.000 έως 31.000 kboed σε ημερήσια βάση και από 11.000 – 14.000 από τα πεδία σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Βόρεια Θάλασσα.
Σε ό,τι αφορά το Μαρόκο, η Energean θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2024 επιβεβαιωτική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή Anchois, ενώ στην Αίγυπτο αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο κοίτασμα Orion-1x, όπου operator είναι η ιταλική ΕΝΙ και η Energean συμμετέχει με 19%. Η γεώτρηση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και υπάρχει αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά.
Το σχέδιο για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο
Για το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, η εταιρεία προγραμματίζει γεώτρηση το 2025. Η εταιρεία διαθέτει άδεια από την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και έχει διάρκεια 22 μηνών. Μέλημα της εταιρείας είναι η μετατροπή της εν λόγω άδειας σε άδεια αποθήκευσης. Παράλληλα, «τρέχει» και η διαδικασία για την κατάρτιση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.
Κρίσιμη για την πορεία του project θα είναι η διενέργεια του market test, μεταξύ των ενδιαφερόμενων βιομηχανικών επιχειρήσεων εντός, αλλά και εκτός συνόρων από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ιταλία. Η Energean έχει ήδη υπογράψει μη δεσμευτικά μνημόνια κατανόησης (MoUs) με 8 βιομηχανίες, που υπερκαλύπτουν τη δυναμικότητα της αποθήκης Σε πρώτη φάση, η δυναμικότητα αποθήκευσης θα είναι 1 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και στην πλήρη ανάπτυξη του έργου σε 3 εκατ. ετησίως, ενώ από τα MoUs προκύπτει ενδιαφέρον για 5 εκατ.
Η τελική επενδυτική απόφαση από την Energean θα ληφθεί στις αρχές του 2025, ενώ στόχος είναι το έργο να καταστεί λειτουργικό στα τέλη του 2025 – αρχές του 2026. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, μαζί με τη δημιουργία αλυσίδας σύλληψης, υγροποίησης και μεταφοράς CO2. Κρίσιμο θέμα είναι, όπως σε όλη την Ευρώπη, η χρηματοδότηση ανάλογων έργων και ήδη 150 εκατ. ευρώ έχει δεσμεύσει η ελληνική κυβέρνηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.