Tο Google Maps φέτος πρόσθεσε ένα layer για την ποιότητα του αέρα. Το νέο χαρακτηριστικό της υπηρεσίας μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όσους προσπαθούν να οργανώσουν την επόμενη απόδρασή τους στη φύση, τη διαδρομή τους για τη δουλειά αν χρησιμοποιούν ποδήλατο, αλλά ακόμα και σε περίπτωση ανάγκης, για να σχεδιάσουν πλάνο φυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης περιβαλλοντικής καταστροφής.
.
Η Google χρησιμοποιεί δεδομένα από οργανισμούς όπως το EPA στις ΗΠΑ, αλλά και αισθητήρες του δικτύου PurpleAir που συλλέγουν δεδομένα για τη ρύπανση του αέρα στο επίπεδο του δρόμου. Οι αισθητήρες PurpleAir ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ευρέως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ πέρσι το καλοκαίρι, ως ένας μηχανισμός με σχετικά χαμηλό κόστος που μπορούσε να δώσει πληροφορίες στο κοινό για την ποιότητα του αέρα μετά τον καπνό. Το Maps χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα από την εταιρεία Breezometer, που δημιουργεί χάρτες βάση προβλεπτικών μοντέλων.
Το νέο layer είναι διαθέσιμο αλλά δεν διαθέτει ακόμη δεδομένα για την Ελλάδα. Τόσο το layer όσο και οι αισθητήρες τύπου PurpleAir θα μπορούσαν πάντως να κάνουν μεγάλη διαφορά σε όλη τη χώρα, ειδικά με τις δασοπυρκαγιές να έχουν γίνει πλέον ετήσιο φαινόμενο.