Μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο -μεταξύ άλλων- την εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά και τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, υπέγραψαν σήμερα το ΑΠΘ και ο τεχνολογικός κολοσσός «Ηuawei Technologies S.A». Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές και το προσωπικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Huawei ICT Academy», ύστερα από συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες σχολές και τμήματα του ιδρύματος.
.
Το πρόγραμμα «Huawei ICT Academy» έχει ως στόχο την παροχή γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, χωρίς κόστος, σε εξειδικευμένους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, που εμπίπτουν στα πεδία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και σχετίζονται και με τα αντικείμενα σπουδών του ΑΠΘ, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ), οι υποδομές υπολογιστικής νέφους (Cloud Computing), η διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data), τα ασύρματα δίκτυα (Wireless Networks), η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, οι τεχνολογίες 5G, και οι επικοινωνίες Δεδομένων (Data Communications, Routing and Switching). Οι φοιτητές του ΑΠΘ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις πιστοποίησης, με άμεσο αντίκρισμα στη βιομηχανία και στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, οι φοιτητές και το προσωπικό θα αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες, πρότυπο βιομηχανικό εξοπλισμό και εργαλεία προσομοίωσης της βιομηχανίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς (ICT competitions), που διοργανώνονται ετησίως από τη Huawei, διεκδικώντας αντίστοιχες διακρίσεις. Επίσης, το ΑΠΘ θα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και έργα ανοιχτής τεχνολογίας της Huawei.
Από πλευράς του ΑΠΘ το μνημόνιο υπέγραψε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ από την κινεζική πλευρά ο Χουάνγκ Χονγκτσί (Huang Hongqi), διευθύνων σύμβουλος της της Huawei Technologies S.A. για την περιοχή των Νότιων Βαλκανίων.
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, εγκαινιάζει μια υψηλού επιπέδου συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό HUAWEI. Με αυτόν τον τρόπο, το ΑΠΘ ανοίγει τους ορίζοντες των φοιτητών και των νέων επιστημόνων για να αναπτύξουν δεξιότητες, να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην παγκόσμια αγορά, σε επιστημονικά πεδία που έχουν λάβει τεράστια ώθηση τα τελευταία χρόνια, όπως είναι αυτά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», δήλωσε, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Παπαϊωάννου.
Από την πλευρά του, ο κ. Χονγκτσί επισήμανε: «σήμερα εγκαινιάζουμε την έναρξη της συνεργασίας μας με το ΑΠΘ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και άμεση συνάφεια με τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Προσβλέπουμε σε μία στενή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που θα προωθεί τους κοινούς μας εκπαιδευτικούς στόχους και θα αποτελέσει την αρχή και τη βάση για μια σειρά από κοινές δράσεις, με στόχο την καινοτομία, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, καθώς και την ανάδειξη νέων ταλέντων, μέσα από την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους, δίνοντας τους ευκαιρίες για περαιτέρω εκπαίδευση και εργασία».
Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, παρουσία των καθηγητών του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Ιωάννη Σταμέλου, Νικόλαου Βασιλειάδη και Παναγιώτη Κατσαρού, του καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Παναγιώτη Μπαμίδη καθώς και του γενικού διευθυντή της «Huawei Technologies S.A.» Νίκου Λάζαρη.