ESG+Stories

Πώς και με ποια έργα επιτυγχάνει μέχρι το 2026 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τον στόχο των 3GW ΑΠΕ

Συνολικά εκτιμάται ότι έως το 2026 η λειτουργική κερδοφορία της θα ανέλθει στα περίπου 400 εκ. ευρώ.
Πώς και με ποια έργα επιτυγχάνει μέχρι το 2026 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  τον στόχο των 3GW ΑΠΕ

Στην αναλυτική παρουσίαση των έργων ΑΠΕ αλλά και των EBITDA που προσδοκά από αυτά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχωρά η AXIA VENTURES στο ειδικό report που εξέδωσε χθες αναθεωρώντας την τιμή στόχο της εισηγμένης. Συνολικά εκτιμάται ότι έως το 2026 η λειτουργική κερδοφορία της θα ανέλθει στα περίπου 400 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών σήμερα η εταιρία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει έργα ΑΠΕ σε λειτουργία ή υπό κατασκευή 1,3 GW. Από αυτά τα 895 MW (764 MW στην Ελλάδα και 132 σε Πολωνία και Βουλγαρία) αποτελούν την εγκατεστημένη ισχύ της εισηγμένης. Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι περίπου στα 7 χρόνια με την συντριπτική πλειονότητα τους να είναι με PPAs και εναπομείνασα διάρκεια ζωής τα 12 χρόνια. Η AXIA VENTURES υπολογίζει ότι τα έργα αυτά παράγουν 150 εκ. ευρώ EBITDA.

Στην παρούσα φάση η εταιρία έχει υπό κατασκευή το αιολικό πάρκο «Καφηρέας» ισχύος 330 MW στην Εύβοια. Το υποθαλάσσιο καλώδιο έχει κατασκευαστεί, ενώ οι ανεμογεννήτριες αναμένεται να παραδοθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το έργο έχει PPA (σύμβαση) με τον ΔΑΠΕΕΠ σε σταθερή τιμή 98 ευρώ/MWh, παράγοντας 75 εκ. ευρώ EBITDA.

Επίσης το 2022 η εταιρεία θα ξεκινήσει την κατασκευή αιολικού πάρκου 67MW στη Στερεά Ελλάδα (έργο Ευρυτανίας) το οποίο αναμένεται να λειτουργήσεις στις αρχές του 2023. Το έργο φέρει 20ετή σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ στην τιμή των 66 ευρώ/MWh (ανταγωνιστική διαδικασία ΡΑΕ) και θα παράγει EBITDA 15-20 εκατ. Ευρώ.  

Τα έργα των 1,7 GW

Για την περίοδο 2022 – 2026 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σύμφωνα με την AXIA VENTURES, σκοπεύει να προσθέσει άλλα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,7 GW για να πιάσει τον στόχο των 3 GW.

Η πλειονότητα τους είναι φωτοβολταϊκά (στην Ελλάδα), αιολικά (Ελλάδα και Πολωνία) και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (Ελλάδα).

Πιο αναλυτικά:

· Φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 670MW  θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα την περίοδο 2022-26. Τα 50MW θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2022. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επεκτείνεται στα φωτοβολταϊκά μέσω του χαρτοφυλακίου των 1,7 GW, εκ των οποίων τα 1,1 GW έχουν ήδη άδεια παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρώτα 50MW αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022 (η κατασκευή θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους 1H2022), ενώ η υπόλοιπη δυναμικότητα θα αναπτυχθεί σταδιακά την περίοδο 2023-2026. υποθέτουμε για τη σταδιακή ανάπτυξη της υπόλοιπης δυναμικότητας κατά την 2023-26.

Η AXIA VENTURES σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών θα είναι σε PPA με την άλλη εταιρία ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ενέργειας του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΗΡΩΝ. Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς μειώνει σημαντικά τον χρόνο υλοποίησης των έργων αυτών σε σχέση με το να συμμετείχαν στις δημοπρασίες της ΡΑΕ.

Τα έργα αυτά θα προσφέρουν 40 εκ. ευρώ στα EBITDA, αφού οι αποδόσεις τους κυμαίνονται στο 6% με 7%.

· Το αντλησιοταμιευτικό έργο ισχύος 680MW στην Αμφιλοχία. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου αποθήκευσης  στη Στερεά Ελλάδα το 2022 με στόχο να έχει λειτουργήσει έως το τέλος του 2025. Πρόκειται για έργο PCI ο έργο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή της ΕΕ για να είναι επιλέξιμο για επιδότηση (έργο PCI), ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πλαίσιο στήριξης του. Το έργο αναμένεται να αποφέρει έσοδα μέσω ρυθμιζόμενων υπηρεσιών στον διαχειριστή του συστήματος (εξισορρόπηση και αποθήκευση), ενώ θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία για πρόσθετη κερδοφορία μέσω της συμμετοχής στην αγορά.

· Αιολικά έργα ισχύος 265MW που θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα κατά την 2024-26. Εκτός από τα 400MW αιολικών έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η εταιρεία διαθέτει 63 έργα που ωριμάζουν με δυναμικότητα που ξεπερνά τα 1,8GW στην Ελλάδα. Με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, μοντελοποιούμε τη σταδιακή ανάπτυξη νέας αιολικής ικανότητας κατά την τρέχουσα δεκαετία 2024-26. Η AXIA VENTURES εκτιμά ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα αξιοποιήσει το αιολικό δυναμικό των έργων αυτών λόγω της θέσης κατασκευής και λειτουργίας του κι έτσι να επωφεληθεί από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ. Λαμβάνοντας υπόψη το πλεονέκτημα του συντελεστή φόρτωσης της εταιρείας, οι τεχνοκράτες της AXIA VENTURES εκτιμά ότι είναι εφικτή η απόδοση 6- 7%, μεταφράζοντας σε λειτουργικά EBITDA ύψους 125.000 ευρώ ανά MW..

· Αιολικά πάρκα 92MW που αποκτήθηκαν πρόσφατα στην Πολωνία για να τεθούν σε λειτουργία το 2024-26. Τα έργα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και απαιτούν περαιτέρω ωρίμανση. Θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά το 2025. Υποθέτοντας ότι η εταιρεία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις μέτριες έως υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις, η παραγωγή EBITDA θα μπορούσε να ανέλθει σε 10 εκατ. Ευρώ.

Χαρτοφυλάκιο 5 GW

Τέλος σύμφωνα με την AXIA VENTURES το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται στα περίπου 7 GW. Από αυτά τα περίπου 2 GW αφορούν την επίτευξη του στόχου των 3 GW έως το 2026, ενώ άλλα 5 GW θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο μέλλον ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης και τις προοπτικές της αγοράς των ΑΠΕ.

Πρόκειται για:

· Αιολικά Πάρκα: 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλίσει πιστοποιητικά παραγωγής και των οποίων η συνολική ισχύς υπερβαίνει τα 1,8 GW, ωριμάζουν.

· Φωτοβολταϊκά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων περισσότερα από 1,1 GW έχουν ήδη άδεια παραγωγής.

· Έργα αποθήκευσης: Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου για αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησιοταμίευσης αλλά και μέσω άλλων τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW. Τα έργα στην Αμφιλοχιά και το Αμάρι είναι πιο ώριμα.

· Πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds (JV της Engie και της EDPR), σχεδιάζονται πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ