Η Siemens Gamesa υπέγραψε για πρώτη φορά σύμβαση με την κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, προσθέτοντας έναν νέο πελάτη στο χαρτοφυλάκιό της. Πρόκειται για μια συμφωνία 36,4 MW για την προμήθεια 7 στροβίλων του μοντέλου SG5.0-145 ισχύος 5,2 MW και θα εγκατασταθούν στην περιοχή της Βοιωτίας, στην Ελλάδα.
.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αιολικό πάρκο, με την ονομασία Karkaros, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2023. Η σύμβαση με την Intrakat περιλαμβάνει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία παροχής υπηρεσιών για περίοδο 25 ετών.
Τα 36,4 MW καθαρής ενέργειας που θα παράγει το αιολικό πάρκο θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε 30.000 νοικοκυριά και θα συμβάλλουν στην αποφυγή της εκπομπής περισσότερων από 92.000 τόνων CO2 ετησίως, που ισοδυναμούν με τις εκπομπές περισσότερων από 50.000 οχημάτων. Για να επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση CO2, θα πρέπει να φυτευτούν 1,5 εκατ. δέντρα.
Με τη συμφωνία αυτή, η Siemens Gamesa φτάνει συνολικά τα 992 MW εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή στην Ελλάδα. Ο στόλος υπηρεσιών θα αντιπροσωπεύει πλέον 680 MW στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που παρέχονται σε άλλες ανεμογεννήτριες. Η εγκατάσταση του έργου Karkaros θα προσφέρει διαφορετικές προκλήσεις, όπως η χρήση ανυψωτήρων πτερυγίων για τη μεταφορά, μια τεχνολογία που η Siemens Gamesa έχει ήδη χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες επίσης.
"Η συμφωνία που υπογράφηκε με την Intrakat ενισχύει τη θέση μας στην Ελλάδα και μας φέρνει πολύ κοντά πλέον στο ορόσημο του 1 GW εγκατεστημένο ή υπό κατασκευή στη χώρα. Είμαστε επίσης χαρούμενοι που καταφέραμε να προσθέσουμε έναν νέο πελάτη στο χαρτοφυλάκιό μας- είμαι σίγουρος ότι αυτή θα είναι η πρώτη από πολλές ακόμη συμφωνίες που θα ακολουθήσουν με την Intrakat", δήλωσε ο Σπύρος Ροζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα προσφέρει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναμενόμενης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990, κατά 80% έως το 2040, με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Οι νέες δημοπρασίες στην Ελλάδα είναι μεταξύ των μέτρων που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 70% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030.