Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στην χθεσινή του ομιλία στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση στο Μέγαρο Μουσικής, συνόψισε τις βασικές παθογένειες που βάζουν φρένο στις επενδύσεις. Ως βασικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, ξεχώρισε την βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το υψηλό κόστος ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι έντονες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών.
Επίσης τόνισε πως η θωράκιση των επιχειρήσεων πρέπει να είναι οριζόντια και να μην περιορίζεται μόνο στις έντονα ενεργοβόρες, με μέτρα άμεσα και αποτελεσματικά και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναγνώρισε ωστόσο πως η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ενώ ξεχώρισε ορισμένους κλάδους που φαίνεται να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ανάμεσά τους η βιομηχανία, οι εταιρίες τεχνολογίας κ.α . Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Έγιναν τα πρώτα, αν και δειλά ακόμη, βήματα για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας, την ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, τη σταδιακή αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας αλλά και την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Επίσης, μια άλλη ευχάριστη εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας με νεοφυείς επιχειρήσεις που ενισχύουν το δυναμισμό της οικονομίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς, η επανατοποθέτησή της στον παγκόσμιο χάρτη ως επενδυτικό προορισμό, και η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αν και η πλειονότητά τους δεν κατευθύνεται σε παραγωγικές επενδύσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον και παρά τις μεγάλες προκλήσεις που προανέφερα, πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας αντέχουν, εξελίσσονται, και κινούνται ανοδικά.
Ενδεικτικά, αναφέρω: βιομηχανία, logistics, κατασκευές, εταιρείες τεχνολογίας, και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εκτός βεβαίως του τουρισμού του οποίου ο ρόλος έχει, ήδη, αναγνωριστεί.»
Ο κ.Θεοδωρόπουλος έκλεισε την ομιλία του σε θετικό τόνο, θέτοντας κάποιους στόχους για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες:
«Έχουμε την τύχη, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας να απευθύνονται σε μια αγορά 300 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ας βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, ας γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και ας στοχεύσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις αγορές άλλων χωρών.
Η επανατοποθέτηση της πατρίδας μας στο διεθνή χάρτη έχει δημιουργήσει θετικό μομέντουμ.
Ας μην επιτρέψουμε στις διαρθρωτικές αδυναμίες που ακόμη αντιμετωπίζει η χώρα, να γίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξή μας.
Σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενούς μας και την Πολιτεία θα πετύχουμε περισσότερα, δηλαδή μια παραγωγική και ευημερούσα κοινωνία και οικονομία, με οφέλη για όλους»