ESG+Stories

Στόχος της ΔΕΗ τα πράσινα EBITDA να πάνε στο 39% των συνολικών

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε χθες, αλλάζει τα πάντα, καθώς πλέον τα αυξημένα πράσινα EBITDA αλλάζουν όχι μόνο τη δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και την επιχειρησιακή της αξία και την ελκυστικότητα της μετοχής της.
Στόχος της ΔΕΗ τα πράσινα EBITDA να πάνε στο 39% των συνολικών

Μια ριζικά διαφορετική ΔΕΗ στηριγμένη κατά κύριο λόγο στην πράσινη παραγωγή ενέργειας περιέγραψε χθες στους αναλυτές, σε μια διαδικασία που κράτησε περίπου 3 ώρες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε συνέχεια της ανακοίνωσης για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 120 αναλυτές. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο timing της κίνησης, με τον κ. Στάσση να εξηγεί ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και η ανάγκη για τη χώρα.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, πέρα των αμιγώς οικονομικών δεδομένων, με τις εξαγορές στα Βαλκάνια και με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ η εταιρεία, αλλά και η χώρα, μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις. (Δείτε στα Συνοδευτικά Αρχεία στο τέλος του κειμένου ολόκληρη την παρουσίαση του κ. Στάσση).

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δις,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
  • να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.

Η εταιρεία ξεκινά άμεσα τις παρουσιάσεις στους επενδυτές με στόχο να παρουσιάσει αναλυτικά τη νέα ταυτότητά της, και το λεπτομερές στρατηγικό-επενδυτικό της σχέδιο που θα την οδηγήσει στο στόχο για 9,1 πράσινα GW το 2026, το οποίο παρουσίασε χθες στους αναλυτές.

Όπως έδειξε στην Ελλάδα, από 3,1 πράσινα GW σήμερα που προέρχονται από τα υδροηλεκτρικά, θα πάει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026.

ΔΕΗ

 Στόχος τα πράσινα EBITDA στο 39% των συνολικών 

Η ΔΕΗ, μέχρι πρότινος είχε στόχο για το 2023 τα 1545 MW από ΑΠΕ και τότε τα “πράσινά” EBITDA  της θα ήταν στο 4.84% κάτι που την κατατάσσει µε βάση την Morgan Stanley στην χαµηλότερη κλίµακα η οποία περιλαµβάνει τις εταιρείες ηλεκτρισµού που τα “πράσινά” τους EBITDA είναι κάτω από 25%. Ωστόσο το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε χθες, αλλάζει τα πάντα, καθώς πλέον τα αυξημένα πράσινα EBITDA αλλάζουν όχι μόνο τη δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και την επιχειρησιακή της αξία και την ελκυστικότητα της μετοχής της. Σημειώνεται ότι η µεσαία διαβάθµιση της Morgan Stanley είναι   25-50% “πράσινα” EBITDA και η ανώτατη διαβάθµιση που 50-90% “πράσινα” EBITDA. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει η ΔΕΗ να αυξήσει τα πράσινα EBITDA τόσο θα αυξάνει την αξία της. Στόχος της διοίκησης  με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα είανι για το 2026 τα πράσινα  EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου των EBITDA από 17% σήμερα.

ΔΕΗ

H Morgan Stanley διαβαθμίζει την αξια των ενεργειακών εταιρειών με βάση τα πράσινα EBITDA 

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα, στην οποία συμμετείχαν 120 αναλυτές, το κεντρικό ερώτημα στη διοίκηση αφορούσε το timing αυτής της απόφασης και ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης εξήγησε πόσο άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη στροφής στις ΑΠΕ ώστε η εταιρεία να πραγματοποιήσει την ενεργειακή της μετάβαση και να απεξαρτηθεί από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί τώρα προχωρά γρήγορα η ενεργειακή μετάβαση και στις χώρες των Βαλκανίων και παρουσιάζονται ευκαιρίες.

Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ θα αλλάξει την επιχειρησιακή της αξία, καθώς αυτή τη στιγµή η ΔΕΗ διαπραγµατεύεται µε ένα
προσδοκώµενο EV/EBITDA 2022 = 6, το οποίο είναι αντίστοιχο µε εταιρείες ηλεκτρισµού που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή ενέργειας µέσω θερµικών
µονάδων και αυτές ανήκουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Τώτα όμως η ΔΕΗ θέτει τις βάσεις για να μεταμορφωθεί σε εταιρεία ηλεκτρισμού που παράγει ενέργεια από ΑΠΕ κάτι που θα τις επιτρέψει να παίζει µε EV/EBITDA στο 15.

ΔΕΗ

Στο στόχαστρο Ρουμανία, Βουλγαρία

Η αύξηση κεφαλαίου ανοίγει το δρόμο για είσοδο νέων νέων κεφαλαίων στην ΔΕΗ που θα συνεισφέρουν στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού επενδυτικού πλάνου στην ελληνική αγορά, ύψους 8,4 δισ ευρώ. Εκτός των έργων 8,1 GW σε μονάδες ΑΠΕ, ο στόχος της ΔΕΗ για έξοδο στα Βαλκάνια παραπέμπει στο ρόλο που είχαν οι τράπεζες στην δεκαετία του ’90.

Πρώτοι στόχοι, έργα σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Δύο χώρες στις οποίες το νέο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης κάνει όχι τυχαία, ειδική αναφορά (σελίδα 29). Στην μεν πρώτη, η αγορά ΑΠΕ «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 8%, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να έχει φτάσει τα 6 GW ως το 2030.

Στην δεύτερη, η αγορά αναπτύσσεται με 15% και ο στόχος είναι επιπλέον 3 GW ως το 2030. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ