ESG+Stories

Το 99% των κατασκευαστικών δήλωσαν ότι ενσωματώνουν τα ESG

Πρόσφατη έρευνα της Καναδικής εταιρίας ASSENT μελέτησε 150 κατασκευαστικές εταιρίες, το σύνολο των οποίων δηλώνει έτοιμο για τη συμμόρφωση με το CSRD, ωστόσο μόλις το ¼ έχει σαφής αναφορές για επιμέρους τομείς όπως η βιοποικιλότητα.
Το 99% των κατασκευαστικών δήλωσαν ότι ενσωματώνουν τα ESG

Η νέα Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα και τις Αναφορές (CSRD) της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αναφορές για τα μη-οικονομικά στοιχεία τους. Οι απαιτήσεις του CSRD επηρεάζουν ευρύτερο φάσμα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., ενώ επικεντρώνονται στη διαφάνεια και την ενίσχυση της λογοδοσίας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

.

Μια πρόσφατη μελέτη της Καναδικής εταιρίας ASSENT, ανέλυσε 150 εταιρίες στον κατασκευαστικό κλάδο και αποκάλυψε το επίπεδο ετοιμότητας για τη συμμόρφωση με το CSRD. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε βασικά στοιχεία όπως η διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού, οι διαδικασίες διακυβέρνησης και οι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί στόχοι. Με βάση 28 κριτήρια αξιολόγησης, οι εταιρείες βαθμολογήθηκαν, με την έρευνα να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα σημεία στα οποία καταγράφεται πρόοδος, αλλά και εκείνα που έχουν ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, το 99% των εταιρειών δήλωσαν ότι ενσωματώνουν την ESG στρατηγική στις βασικές επιχειρησιακές τους αποφάσεις, δείχνοντας δέσμευση για μακροπρόθεσμους βιώσιμους στόχους. Επιπλέον το 97% δημοσιεύουν πολιτικές διαφάνειας, προωθώντας την εμπιστοσύνη με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ικανοποιώντας τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Ωστόσο, μόνο το 24% των εταιρειών διαθέτουν δομημένες αναφορές σχετικά με τη βιοποικιλότητα, γεγονός που καταδεικνύει έλλειψη εστίασης σε κρίσιμες περιβαλλοντικές παραμέτρους. Άλλο ένα προβληματικό εύρημα είναι ότι το 56% δεν έχουν θέσει στόχους για τις έμμεσες εκπομπές Scope 3, της αλυσίδας εφοδιασμού τους, αφήνοντας σοβαρά κενά στην ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας. Τέλος, το 49% των εταιρειών έχουν θέσει στόχους για τη χρήση νερού και τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων, έναν τομέα που απαιτεί ενίσχυση για καλύτερη διαχείριση φυσικών πόρων.

Ανάμεσα στις 150 εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα, κάποιες ξεχώρισαν ως ηγέτες στη συμμόρφωση με το CSRD. Εταιρίες όπως η Siemens, η Toyota Europe, η Volkswagen και η Schneider Electric αξιολογήθηκαν ως πρωτοπόρες, επιτυγχάνοντας υψηλές επιδόσεις στην ενσωμάτωση ESG στις στρατηγικές τους. Αυτές οι εταιρείες όχι μόνο διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις αλλά επενδύουν και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της φήμης τους.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Η συγκέντρωση δεδομένων από πολλαπλούς προμηθευτές, η τυποποίηση των αναφορών και η εναρμόνιση των διαδικασιών σε διαφορετικές δικαιοδοσίες απαιτούν σημαντικούς πόρους. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις για τη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού καθιστούν απαραίτητη τη βαθύτερη εμπλοκή με τους προμηθευτές και την ενίσχυση της παρακολούθησης και αξιολόγησής τους.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ