ESG+Stories

9 ταινίες για την κλιματική αλλαγή

Μία επιλογή ταινιών που με τον τρόπο τους, προσπάθησαν να μας προειδοποιήσουν.
9 ταινίες για την κλιματική αλλαγή

Αν πριν από περίπου 50 χρόνια ρωτούσες κάποιο άσχετο στο δρόμο με ποιο τρόπο εικάζει ότι θα τελειώσει κάποτε ο κόσμος, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε απαντήσει "με ατομική βόμβα". Εν τέλει, αποδειχθήκαμε πολύ πιο ευρηματικοί (ή και όχι) όσον αφορά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και πράγματα που βλέπαμε στη μεγάλη οθόνη και που θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, πλέον έχουν πολλά κοινά στοιχεία με την καθημερινότητά μας. Ποιος αντιγράφει ποιον (η μυθοπλασία ή πραγματικότητα;), μπορεί να μην έχουμε καταλήξει, ωστόσο η κλιματική αλλαγή και κρίση ως φαινόμενο, έχει παρουσιαστεί στο κινηματογράφο εδώ και πολύ καιρό. 9 ταινίες που καταπιάστηκαν με αυτήν -με το δικό τους τρόπο πάντα- βρίσκεις παρακάτω. 

.

Soylent Green (1973)

Στην οικολογική δυστοπία του Richard Fleischer, διεξάγεται έρευνα για τη δολοφονία ενός πλούσιου επιχειρηματία. Παράλληλα, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η βασική αιτία της ρύπανσης, φτώχειας, υπερπληθυσμού και εξάντλησης των πόρων από τα οποία μαστίζεται η γη.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Το τελευταίο έργο που εμπιστεύθηκε ο Kubrick στον Steven Spielberg θυμίζει την ιστορία του Πινόκιο στην πιο σύγχρονη εκδοχή της που έχει εμπλουτιστεί από μία σειρά σκέψεων για το τι είναι ζωή και ευφυΐα, τα ρομπότ και τι σημαίνει το γεγονός ότι ένα πλάσμα έχει αισθήματα κλπ. Αλλά η αφετηρία για όλα, είναι η κλιματική καταστροφή, η οποία οδήγησε στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, εξαφάνισε την ανθρώπινη ζωή από τις ακτές του πλανήτη και συνεπώς οδήγησε στη δημιουργία των ρομπότ.

The Day After Tomorrow (2004)

Περίεργη περίπτωση καταστροφικής ταινίας που ξεκινά από τις σωστές υποθέσεις (κλιματική αλλαγή, τρελές θερμοκρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα) για να καταλήξει σε μερικά απίθανα συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, παρουσιάζει πολύ γλαφυρά την κατάρρευση πολιτισμών να καταρρέουν υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης.

Beasts of the Southern Wild (2012)

Θέτει υποψηφιότητα για την καλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αυτές που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές σε διάφορες περιοχές του κόσμου και που τα επόμενα χρόνια θα επιφέρουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στις περισσότερες παράκτιες περιοχές του πλανήτη, και γενικότερα σε εκείνες που είναι άμεσα εξαρτώμενες από το νερό ώστε να είναι βιώσιμες. 

The Colony (2013)

Με τον Laurence Fishburne , η εν λόγω ταινία προλαβαίνει στη στροφή το Geostorm για μερικά χρόνια: Υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη, για την οποία η ανθρωπότητα φτιάχνει μηχανήματα ώστε να μπορέσει να την αποφύγει, όμως όταν αυτά αποσυντονίζονται, έρχονται τα πάνω κάτω.  Ο κόσμος γίνεται πολύ κρύος και όσα είδη επιβιώνουν κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τον παγετό. Στη συνέχεια, εμφανίζονται οι ανθρωποφάγοι και προφανώς η οποιαδήποτε κανονικότητα πάει περίπατο.

Snowpiercer (2013)

Το τρένο Snowpiercer ταξιδεύει στον κόσμο, μεταφέροντας τους τελευταίους επιζήσαντες μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα των ειδικών να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Chris Evans πρωταγωνιστεί ως ένας από τους επιβάτες της κατώτερης "κάστας" που βρίσκονται στην ουρά του τρένου και που επαναστατούν ενάντια στην ελίτ των πρώτων βαγονιών. 

Interstellar (2014)

Μία από τις ωραιότερες και συγκινητικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας φέρει την υπογραφή του Christopher Nolan και αφηγείται την ιστορία του Matthew McConaughey που ψάχνει να βρει άλλο κατοικήσιμο πλανήτη αφού η γη πλέον αποτελεί εχθρικό έδαφος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο McConaughey εξερευνά το διάστημα, το χωρόχρονο και τις αντοχές μας σε επίπεδο συγκίνησης, ενώ ο Hans Zimmer με τη μουσική του δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Mad Max: Fury Road (2015)

Ο Max Rockatanski ζει σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που καταστρέφεται από ατομικές βόμβες αλλά όχι αποκλειστικά: στην ταινία αναφέρεται αρκετές φορές πώς η κατάρρευση του πλανήτη δεν οφείλεται μόνο στην ατομική ενέργεια αλλά και στην κλιματική κρίση, τη γενικότερη ρύπανση και τις συνέπειές τους.

Geostorm (2017)

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Dean Devlin ακολουθεί ένα σχεδιαστή δορυφόρων στην προσπάθειά του να σώσει τον κόσμο από μια καταιγίδα επικών διαστάσεων που προκαλείται από δυσλειτουργίες δορυφόρων που ελέγχουν το κλίμα.

Πηγή: Esquire.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ