Ο εν αναμονή -για περίπου 70 χρόνια στη διαδοχή του στέμματος- Πρίγκιπας Κάρολος έγινε σε μια στιγμή ο συνταγματικός μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας, και ανακηρύσσεται σήμερα «Βασιλιάς Κάρολος Γ΄», τίτλο που διάλεξε ο ίδιος, κάνοντας χρήση του χριστιανικού του ονόματος, στα χνάρια της μητέρας του. O μακρύς χρόνος παραμονής του στο βασιλικό προθάλαμο του προσέφερε τη δυνατότητα να μιλά ανοιχτά και ριζοσπαστικά -και πέρα από τα όρια του αυστηρού πρωτοκόλλου ενίοτε- για σύγχρονα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η βιολογική γεωργία, η επανένταξη των νέων στην εκπαίδευση, ο σχολικός αποκλεισμός, η αρχιτεκτονική, η λαογραφία και οι… αλλεργίες.
.
Όταν ο Κάρολος άρχισε να διαχειρίζεται τον κήπο στο Highgrove σύμφωνα με τις βασικές αρχές της οικολογικής γεωργίας, προκάλεσε ορισμένα σαρκαστικά χαμόγελα. Αρκετά χρόνια μετά, ο Βασιλιάς πλέον Καρόλος χρίστηκε ξαφνικά πρωτοπόρος του κινήματος της οικολογικής καλλιέργειας και θεωρείται από τους ειδικούς απόλυτος γνώστης του αντικειμένου. Στο μεταξύ και η μητέρα του ανακάλυψε και εκείνη το πάθος της για την οικολογική κηπουρική. Εκεί παρουσιάζονται οργανικά λαχανικά με τις "βασιλικές" ονομασίες "Τομάτες Queen of Hearts", "Μαρούλι Northern Queen" ή "Φασολάκια Royal Red" όπως αρμόζει στην καταγωγή τους.
O Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ σχεδόν ηγήθηκε μιας σταυροφορίας για το περιβάλλον, δηλώνοντας φανατικός υπέρμαχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, προσπαθώντας προσωπικά να μεταπείσει τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να μην την εγκαταλείψει, ενώ η οικολογική ανησυχία του μετατράπηκε σχεδόν σε κραυγή από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2020 στο Νταβός, όταν απευθυνόμενος δημόσια ξεκαθάρισε πως «η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες απειλές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα και οφείλονται σε εμάς», λίγο πριν συναντηθεί κατ΄ιδίαν με την νεαρή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Επιστρατεύοντας το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, ένα χρόνο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής COP26 στη Γλασκώβη, κάλεσε ανοιχτά τους ηγέτες να συνεργαστούν με τη βιομηχανία, ώστε να βρεθούν λύσεις, αντί να περιοριστεί στα εθιμοτυπικά ευχολόγια.
Κατά την διάρκεια της COP26 o Κάρολος δήλωσε ότι μετέτρεψε την 51 ετών Aston Martin του με τέτοιο τρόπο ώστε να κινείται με πλεόνασμα λευκού κρασιού και ορό γάλακτος που προέρχεται από την παραγωγή τυριού, και ότι στις κατοικίες του έχουν εγκατασταθεί μπόιλερ βιομάζας και ηλιακά πάνελ. Είπε επίσης ότι δύο ημέρες την εβδομάδα δεν καταναλώνει κρέας ή ψάρι και ότι τις Δευτέρες δεν τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα.