Η 31χρονη Μαρλέν Ένγκελχορν, κληρονόμος της γνωστής γερμανικής οικογένειας Ένγκελχορν, έχει αποφασίσει να αναδιανείμει μεγάλο μέρος της περιουσίας της, σε διάφορους οργανισμούς, με το συνολικό ποσό να υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
.
Η οικογένειά της, απόγονοι του Φρίντριχ Ένγκελχορν, ιδρυτή της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας BASF, είχε, επίσης στο παρελθόν την φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Mannheim, με την καθαρή περιουσία τους να εκτιμάται σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Από τα χρήματα που θα αναδιανεμηθούν, 300.000 ευρώ θα δοθούν στα αυστριακά καταφύγια γυναικών, ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση για την αποκατάσταση της φύσης, Común Foundation, θα λάβει 100.400 ευρώ. Άλλοι σημαντικοί αποδέκτες θα είναι η αυστριακή ένωση φροστασίας της Φύσης, η οργάνωση αστέγων Nuenerhaus, το αριστερό think-tank Momentum Institute και η αντινεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική ΜΚΟ Attac Austria. Κάθε μία από αυτές τις οργανώσεις θα λάβουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Επιπλέον, ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, χωρίς αποκλεισμούς και οργανώσεις αφιερωμένες στην οικονομική στέγαση, τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της φτώχειας στην Αυστρία θα λάβουν επίσης μέρος των χρημάτων. Σύμφωνα με το euronews, η Ένγκελχορν δεν επέλεξε μόνη της πού και πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα αυτά. Αντιθέτως, δημιούργησε μια ομάδα 50 τυχαίων πολιτών στο Σάλτσμπουργκ, οι οποίοι συζήτησαν για έξι Σαββατοκύριακα για να αποφασίσουν πώς θα μοιραστεί καλύτερα η περιουσία της.
Για τη συγκρότηση αυτής της ομάδας, η Ένγκελχορν έστειλε 10.000 προσκλήσεις σε γραμματοκιβώτια σε όλη την Αυστρία, και όσοι επιλέχθηκαν σχημάτισαν το Καλό Συμβούλιο για την Αναδιανομή (Guter Rat). Η ομάδα επιλέχθηκε από την εταιρεία ερευνών Foresight, ώστε να υπάρχει ευρεία γκάμα εκπροσώπησης με βάση την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό προφίλ, το φύλο, τη φυλή και άλλους δημογραφικούς παράγοντες. Τα μέλη παρακολούθησαν διαλέξεις από φιλοσόφους και καθηγητές οικονομικών, οι οποίες τους βοήθησαν να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την αναδιανομή.
Εδώ και χρόνια, η Ένγκελχορν αγωνίζεται υπέρ της επιβολής φόρου κληρονομιάς στην Αυστρία, υποστηρίζοντας ότι ήταν άδικο να λάβει την περιουσία της, αφού ποτέ δεν είχε εργαστεί για αυτήν. Σημειώνεται πως στην Αυστρία, ο φόρος κληρονομιάς έχει καταργηθεί από το 2008. Έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλει φόρο σε πλούτο, όπως ο δικός της και έχει αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι το θέμα λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει.
Η Μαρλέν Ένγκελχορν έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει ένα μέρος των χρημάτων για τον εαυτό της, ώστε να μπορέσει να μεταβεί εύκολα σε μια νέα δουλειά. Η πρωτοβουλία της όμως επικεντρώνεται κυρίως στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου για την ενίσχυση των λιγότερο προνομιούχων.
Ο στόχος της δεν είναι απλά να δωρίσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά να ανοίξει μια συζήτηση για τις οικονομικές ανισότητες. «Είμαι ένας άνθρωπος, ένα μυαλό. Για εμένα είναι μια ανακούφιση να ξέρω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία (της απόφασης από 50 άτομα) η αναδιανομή του πλούτου θα είναι πιο νομιμοποιημένη και πιο δημοκρατική από ό,τι θα ήταν εάν αποφάσιζα μόνο εγώ», έχει δηλώσει στο παρελθόν.
Η Ένγκελχορν μεγάλωσε πηγαίνοντας σε ιδιωτικά σχολεία και σπούδασε γερμανική λογοτεχνία και γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Σκέφτηκε την ιδέα για το Guter Rat αφού διάβασε για τις συνελεύσεις πολιτών, ένα δημοκρατικό εργαλείο που κερδίζει δημοτικότητα στην Ευρώπη. Ελλείψει φορολογίας, της φάνηκε ο πιο δίκαιος τρόπος να μοιραστεί τον πλούτο της. «Η φιλανθρωπία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη μόνο όταν μπαίνει και η ίδια στο μικροσκόπιο», δηλώνει, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να φορολογηθεί από την κυβέρνηση της χώρας της, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα.
Πηγή: Newmoney