Ο θανάσιμος τραυματισμός μιας γυναίκας χτες στη Θεσσαλονίκη από τον πρώην σύντροφό της συμπίπτει τραγικά με τον φάκελο «Όψεις: Γυναικοκτονία», τον οποίο δημοσιεύει σήμερα το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
.
Κάθε έντεκα λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται σε όλο τον κόσμο από έναν ερωτικό σύντροφο, έναν πρώην ή νυν σύζυγο, κάποιο μέλος της οικογένειάς της. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή πρώην σύντροφό της, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2021 για την Ισότητα των Φύλων, η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.
Όπως σημειώνει το Eteron, στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημος κρατικός φορέας που να έχει αναλάβει τη συλλογή και καταγραφή των δεδομένων που αφορούν στους φόνους γυναικών εξαιτίας του φύλου τους. «Αυτές αντιμετωπίζονται ως γενικώς ανθρωποκτονίες, τόσο στο στάδιο συλλογής στοιχείων, όσο και σε ποινικό επίπεδο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την καταγραφή της έκτασης και της φύσης του προβλήματος». Το Ινστιτούτο ζητά την αναγνώριση της έννοιας «γυναικοκτονία», ως «το πρώτο, το αναγκαίο βήμα προκειμένου να δώσει ορατότητα στο φαινόμενο της έμφυλης βίας».
Το Ινστιτούτο εγκαινιάζει με τη θεματική της έμφυλης βίας τους μηνιαίους φακέλους του και με την ανάδειξη πτυχών του συγκεκριμένου προβλήματος φιλοδοξεί να διερευνήσει σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα και να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην κοινωνική αλλαγή.
Μεταξύ άλλων ο φάκελος περιλαμβάνει podcast με τις βασικές πλευρές του ζητήματος, ερωτήσεις και απαντήσεις για το φαινόμενο, infographics, άρθρα και συνεντεύξεις με ερευνητές, ψυχολόγους, εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και γυναίκες που έχουν βιώσει κακοποιητικές σχέσεις.