ESG+Stories

Σαουδική Αραβία: Γυναίκα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 45 ετών για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων της Σαουδικής Αραβίας αρχικά ήλπιζαν ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν θα βοηθούσε στην απελευθέρωση αγαπημένων προσώπων που έχουν φυλακιστεί ως μέρος της καταστολής.
Σαουδική Αραβία: Γυναίκα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 45 ετών για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε μια γυναίκα σε 45 χρόνια φυλάκιση για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τελευταίο παράδειγμα καταστολής γυναικών ακτιβιστών που ακολούθησε την επίσκεψη του πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο αραβικό βασίλειο.

.

Η Nούρα μπιντ Σαέεντ αλ-Καχτάνι καταδικάστηκε ”πιθανότατα την περασμένη εβδομάδα” από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας με την κατηγορία της ”χρήσης του Διαδικτύου για να σχίσει τον κοινωνικό ιστό ( της Σαουδικής Αραβίας)” και ”παραβίαση της δημόσιας τάξης με χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”, ανέφερε η οργάνωση DAWN σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα.

Το γραφείο Τύπου της Σαουδικής κυβέρνησης δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Η DAWN είπε ότι λίγα ήταν γνωστά για την Καχτάνι ή τι ανέφεραν οι αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι συνεχίζει να ερευνά την υπόθεσή της.

Η καταδίκη της Καχτάνι ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, μητέρα δύο παιδιών και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς της Βρετανίας, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση για παρακολούθηση και αναδημοσίευση αντιφρονούντων και ακτιβιστών στο Twitter.

Οι δύο αυτές καταδίκες έγιναν αφότου ο Μπάιντεν ανέφερε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα σημαντικό σημείο τριωής στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του παραδοσιακού της συμμάχου Ριάντ, κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τον Ιούλιο.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εκφράσει «σημαντικές ανησυχίες» στη Σαουδική Αραβία σχετικά με την καταδίκη της Σεχάμπ, η οποία περιελάμβανε 34ετή ταξιδιωτική απαγόρευση για τα tweets της.

Οι υποθέσεις Καχτάνι και Σεχάμπ υπογράμμισαν την καταστολή από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, τον de facto ηγεμόνα της Σαουδικής Αραβίας, παρόλο που έχει ταχθεί υπέρ μεταρρυθμίσεων όπως το να επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων της Σαουδικής Αραβίας αρχικά ήλπιζαν ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν θα βοηθούσε στην απελευθέρωση αγαπημένων προσώπων που έχουν φυλακιστεί ως μέρος της καταστολής.

Ο Αμπντουλάχ αλ-Αουντ, Διευθυντής Έρευνας για την Περιοχή του Κόλπου στο DAWN, είπε ότι και στις δύο υποθέσεις, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποίησαν «καταχρηστικούς» νόμους για να στοχοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους Σαουδάραβες πολίτες επειδή επέκριναν την κυβέρνηση στο Twitter.

″Αλλά αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια, επειδή ακόμη και ο διάδοχος δεν θα επέτρεπε τέτοιες εκδικητικές και υπερβολικές ποινές αν ένιωθε ότι αυτές οι ενέργειες θα αντιμετώπιζαν ουσιαστική λογοκρισία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις. Προφανώς, κι αυτό δεν έγινε”, ανέφερε ο Αούντ στην ανακοίνωση της DAWN.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι λένε ότι το βασίλειο δεν έχει πολιτικούς κρατούμενους. «Έχουμε στη Σαουδική Αραβία κρατούμενους που έχουν διαπράξει εγκλήματα και οι οποίοι δικάστηκαν από τα δικαστήρια μας και κρίθηκαν ένοχοι», δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ