ESG+Stories

Shay al Shamoos: Ένα εστιατόριο γένους θηλυκού για πρώτη φορά στη Ντόχα

Στη χώρα απαγορεύεται στις γυναίκες να στήνουν επιχειρήσεις και να υπογράφουν συμβόλαια.
Shay al Shamoos: Ένα εστιατόριο γένους θηλυκού για πρώτη φορά στη Ντόχα

Στο πλαίσιο των αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Rainews ξετρύπωσε την πρώτη Καταριανή που άνοιξε δική της επιχείρηση στην Ντόχα. Πρόκειται για την 64χρονη Shams Al Qassabi, που προέρχεται από εύπορη, αλλά άκρως παραδοσιακή οικογένεια, η οποία, όπως λέει, το 2014 «έσπασε το φράγμα» και άνοιξε, στο όνομά της, ένα εστιατόριο στην πρωτεύουσα της ισλαμικής χώρας.

Η Καταριανή, που μίλησε στη Rainews με διερμηνέα μια από τις κόρες της, τόνισε ότι δεν θέλησε ποτέ να ανατρέψει τις παραδόσεις και ότι η επιχειρηματικότητά της ταιριάζει στις αξίες του Κατάρ. Αν και το να ανοίξει εστιατόριο —το οποίο ονομάζεται Shay al Shamoos και βρίσκεται στην περιοχή Souq Wakif — ήταν «επαναστατική πράξη», η Shams Al Qassabi λέει ότι ήθελε απλώς να δείξει ότι μια γυναίκα μπορεί να εργάζεται διατηρώντας την ταυτότητά της.

Κατάρ: Όταν άνοιξε κατάστημα η μητέρα της την κατηγόρησε ότι την ντροπιάζει

Στο Κατάρ απαγορεύεται στις γυναίκες να στήνουν επιχειρήσεις και να υπογράφουν συμβόλαια, αλλά όπως είπε η 64χρονη, πολλά πράγματα αλλάζουν σιγά-σιγά. Όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν εργασία, αν και δεν τίθεται ακόμα κανένα ζήτημα ισότητας. Όσο για τη Shams, δεν κατάφερε να σπουδάσει —ελάχιστες συνομήλικές της έχουν πάει στο σχολείο— αλλά, καθώς μεγάλωνε τα παιδιά της, σε ηλικία 40 ετών, θέλησε να ανοίξει κατάστημα μπαχαρικών. Δεν την άφησαν. Όταν εξομολογούνταν σε κάποιον το όνειρό της έπαυε να της απευθύνει τον λόγο. Ακόμα και η μητέρα της εξοργίστηκε και την κατηγόρησε ότι ντροπιάζει την οικογένειά της. Χρειάστηκαν άλλα 20 χρόνια για να πάρει την απόφαση να ανοίξει το εστιατόριο κόντρα σε όλους και σε όλα: στην αρχή, ήταν ένα μικρό μέρος με 6 τραπέζια μονάχα· τους δύο πρώτους μήνες δεν πατούσε ψυχή ζώσα —την μποϊκόταραν. Αλλά εκείνη επέμεινε: σήμερα το εστιατόριο χωράει 285 άτομα και είναι σχεδόν κάθε βράδυ γεμάτο.

«Το πρότυπό μας,» είπε στη Rainews η κόρη της Shams, «η Eman, είναι η Μαλάλα, η Πακιστανή που βραβεύτηκε με το Νόμπελ για τον αγώνα της να πηγαίνουν τα κορίτσια στο σχολείο. Τέτοιο αγώνα κάνουμε και εμείς στο Κατάρ».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ