Το Όρος Φούτζι γενικά βιώνει την πρώτη χιονόπτωση στα τέλη του φθινοπώρου. Η θέα των πρώτων νιφάδων χιονιού που σκονίζουν την κορυφή σηματοδοτεί ότι πλησιάζει ο χειμώνας. Ιστορικά, η ημερομηνία της πρώτης χιονόπτωσης πέφτει συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η πρώτη χιονόπτωση γίνεται όλο και αργότερα.
.
Η φετινή έλλειψη χιονόπτωσης αποτελεί σημαντική απόκλιση από τις τάσεις των προηγούμενων ετών και υποδηλώνει αλλαγή στα καιρικά πρότυπα.
Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν την καθυστέρηση της χιονόπτωσης σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JMA, οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σταθερά τον τελευταίο αιώνα, με αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Το φθινόπωρο στη Χακούμπα, γνωστή για τα φθινοπωρινά φύλλα τριών επιπέδων (χιονισμένες κορυφές, φθινοπωρινό φύλλωμα και πράσινη κοιλάδα), δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, πράγμα που είναι αργότερα από το συνηθισμένο για την περιοχή.
Οι ζεστές θερμοκρασίες δεν αποτελούν καλό οιωνό για την ιαπωνική χιονοδρομική περίοδο. Το προηγούμενο ρεκόρ για το τελευταίο χιόνι στο όρος Φούτζι είχε σημειωθεί το 2016. Η χιονόπτωση της σεζόν 2016-17 στη βάση του Niseko United ήταν 686 εκατοστά (22,5 πόδια), 12 πόδια (365 εκατοστά) λιγότερο από τον μέσο όρο.
Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί, η χιονοδρομική περίοδος της Ιαπωνίας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη χιονόπτωση φέτος. Μια μικρότερη περίοδος σκι θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τον τουρισμό και τα έσοδα της βιομηχανίας.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η καθυστερημένη χιονόπτωση μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε συνολική μείωση της χιονόπτωσης για ολόκληρη τη σεζόν. Το χιόνι μπορεί ακόμα να πέσει αργότερα κατά τους χειμερινούς μήνες, αρκεί να πέσει πριν από την άφιξη της άνοιξης.
Οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν σημαντικά τη χιονοδρομική βιομηχανία, τη γεωργία, τις μεταφορές και τις υποδομές. Επισημαίνει την ανάγκη προσαρμογής των κοινοτήτων και των βιομηχανιών στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν πιο συχνές. Τα χιονοδρομικά κέντρα προσαρμόζονται στις λιγότερο σταθερές και καθυστερημένες χιονοπτώσεις επενδύοντας σε τεχνολογία τεχνητής τεχνητής χιόνωσης και διαφοροποιώντας τις προσφορές τους πέρα από το παραδοσιακό σκι και το snowboard.
Η καθυστερημένη χιονόπτωση στο όρος Φούτζι το 2024 ανέδειξε τις ευρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επηρεάζουν τις φυσικές και οικολογικές πτυχές και την τοπική οικονομία. Η υποστήριξη των προσπαθειών διατήρησης και η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμου τουρισμού μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό ορισμένων επιπτώσεων. Με την προώθηση της ευαισθητοποίησης για το κλίμα και την ενθάρρυνση του υπεύθυνου τουρισμού, μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση αυτού του μαγευτικού ορόσημου για τις μελλοντικές γενιές.