Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων 2024 στις 14 Οκτωβρίου, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο καλούνται να ανακαλύψουν εκείνες τις ξεχασμένες παλιές ηλεκτρικές συσκευές, που είτε είναι χαλασμένες, είτε μένουν αχρησιμοποίητες για πολύ καιρό, και να τους δώσουν μια δεύτερη ζωή ανακυκλώνοντας τες στους κάδους της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.
.
Σύμφωνα με το Global E-waste Monitor 2024 (που συντάχθηκε από το UNITAR σε συνεργασία με την ITU), σχεδόν το ένα τέταρτο των ηλεκτρονικών αποβλήτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους καταλήγει στους κοινούς κάδους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα πολύτιμα υλικά, κρίσιμα για την παραγωγή νέων ηλεκτρικών συσκευών να μην αξιοποιούνται. Ουσιαστικά, κάθε χρόνο απορρίπτονται μαζί με τα συνήθη οικιακά απορρίμματα 14 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων τα οποία ισοδυναμούν σε βάρος περίπου 24.000 από τα βαρύτερα επιβατικά αεροπλάνα του κόσμου -αρκετά για να σχηματίσουν μια ουρά από το Λονδίνο έως το Ελσίνκι, τη Νέα Υόρκη έως το Μαϊάμι, το Κάιρο έως την Τρίπολη, την Μπανγκόκ έως την Καλκούτα.
Ο Γενικός Διευθυντής του WEEE Forum*, Pascal Leroy αναφέρει σχετικά για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού: «Μικρά ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, όπως κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια, τηλεχειριστήρια, κονσόλες παιχνιδιών, ακουστικά, λαμπτήρες, οθόνες ,εξοπλισμός θέρμανσης και ψύξης και φορτιστές βρίσκονται παντού. Και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που είναι ενσωματωμένα σε μικρά και μεγάλα καταναλωτικά προϊόντα ακόμη και σε ρούχα είναι πλέον πανταχού παρόντα. Σύμφωνα με το UNITAR και την ITU, μόνο τα 844 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τσιγάρα που πατάχθηκαν το 2022 περιέχουν αρκετό λίθιο, για παράδειγμα, για να τροφοδοτήσουν 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα».
Η Magdalena Charytanowicz από το WEEE Forum, υπεύθυνη για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων τονίζει πως: «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο», σημειώνοντας πως «το μέρος που πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι μας είναι αυτό το συρτάρι με τα άχρηστα αντικείμενα, ένα κοινό χαρακτηριστικό των σπιτιών σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 108 συνδρομές κινητών τηλεφώνων ανά 100 άτομα και γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες ότι μόνο τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αποθηκεύουν περίπου 700 εκατομμύρια αχρησιμοποίητα ή μη λειτουργικά κινητά τηλέφωνα κατά μέσο όρο περισσότερα από δύο ανά νοικοκυριό».
Ο κ. Μάριος Ιντζελέρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. ανέφερε σχετικά με το φετινό μήνυμα της eWasteDay : « “Το κυνήγι της ξεχασμένης συσκευής” αποτελεί μια παρότρυνση να ανακυκλώσουμε τις παλιές, ξεχασμένες συσκευές μας, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον και την ελληνική οικονομία. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε μια ηλεκτρική συσκευή είτε ξεχασμένη σε κάποιο ντουλάπι, είτε πεταμένη στα σκουπίδια ή στην άκρη του δρόμου, χωρίς τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του WEEE Forum για το 2022, αποκαλύπτεται πως ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό περιέχει 74 ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρικά εργαλεία, πιστολάκια, τοστιέρες και άλλες συσκευές (εκτός των λαμπτήρων). Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 8.775 νοικοκυριά σε μια διαφορετική ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ρουμανία και Σλοβενία - σε συνδυασμό με μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα 74 κατά μέσο όρο συνολικά ηλεκτρονικά προϊόντα, τα 13 ήταν «καταχωνιασμένα» (9 από αυτά αχρησιμοποίητα αλλά λειτουργούσαν και 4 ήταν χαλασμένα).
Οι κυριότεροι λόγοι στην Ευρώπη που αποθηκεύονται και μένουν ξεχασμένες οι μικροσυσκευές είναι οι το ότι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον (46%), να πουληθούν/χαριστούν (15%), να έχουν συναισθηματική αξία (13%) για τους κατόχους τους, να αξιοποιηθούν στο μέλλον (9%), ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (7%) δεν ξέρει τι να τις κάνει. Επιπλέον λόγοι είναι η έλλειψη χρόνου, η παρουσία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων καθώς και η έλλειψη κινήτρου για ανακύκλωση.
Συμπληρωματικές έρευνες αναδεικνύουν τι παρακινεί τους ανθρώπους να ανακυκλώνουν ηλεκτρονικά απόβλητα και είναι παράγοντες όπως η γνώση κατανόηση του πού και πώς απορρίπτουμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα και γιατί οι ενέργειές μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τα σημεία συλλογής που διευκολύνουν τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν σωστά, τα οικονομικά κίνητρα, οι κοινωνικοί κανόνες και τα οφέλη για το περιβάλλον.
To Weee Forum με το φετινό του μήνυμα προτρέπει το κοινό να συμμετάσχει στο κυνήγι ξεχασμένων ηλεκτρικών αποβλήτων και να συνδράμει σε ένα καλύτερο αύριο!
Σύμφωνα με το Global E-waste Monitor 2024 (UNITAR / ITU):
- Η παγκόσμια διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων μειώνει τις εκπομπές ισοδύναμου CO2 κατά 93 δισεκατομμύρια κιλά ετησίως, που ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές περισσότερων από 20 εκατομμύρια αυτοκινήτων.
- Η ορθή ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων αποφεύγει τη διαρροή επιβλαβών ουσιών όπως ο μόλυβδος ή το κάδμιο στο περιβάλλον.
- Το 2022, τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο περιείχαν περίπου 4 δισεκατομμύρια kg μετάλλων που ταξινομούνται ως κρίσιμες πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων
- 3,9 δισεκατομμύρια kg αλουμινίου
- 34 εκατομμύρια kg κοβαλτίου
- 28 εκατομμύρια kg αντιμονίου
- Η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση δευτερογενών πρώτων υλών από τα ηλεκτρονικά απόβλητα το 2022 απέτρεψε την ανάγκη εξόρυξης 900 εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος (το βάρος 17.200 πλοίων «Τιτανικών» )
WEEE Forum*
Το WEEE Forum είναι μια παγκόσμια ένωση με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία εκπροσωπεί 53 Οργανισμούς Ευθύνης Παραγωγών (ΟΕΠ). Μέσω της συλλογικής γνώσης των μελών της σχετικά με τις τεχνικές, επιχειρηματικές και λειτουργικές πτυχές της συλλογής, της εφοδιαστικής, της απορρύπανσης, της επεξεργασίας, της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να καταστεί η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού μια αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων. Αποστολή μας είναι να γίνουμε το κορυφαίο παγκοσμίως κέντρο ικανοτήτων για τα ηλεκτρονικά απόβλητα, που θα διαπρέπει στην εφαρμογή της αρχής της κυκλικότητας.
Τα μέλη (ΟΕΠ) εδρεύουν στην Ευρώπη, στην Ωκεανία, στην Αφρική, στην Ασία και στην Αμερική.
Από την ίδρυσή τους, οι οργανισμοί ευθύνης των παραγωγών του Weee Forum έχουν συλλέξει, απορρυπάνει και ανακυκλώσει ή αποστείλει για προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση 41,6 εκατομμύρια τόνους ΑΗΗΕ. Περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια τόνοι από αυτούς συλλέχθηκαν το 2022.