Οι διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, εκτός από μια ευκαιρία για χάραξη νέων, updated περιβαλλοντικών πολιτικών είναι ταυτόχρονα και ένα πεδίο στο οποίο οι χώρες καλούνται να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα κεκτημένα τους. Ο «διάλογος» αυτός μεταξύ των χωρών συνεισφέρει στο μοίρασμα της τεχνογνωσίας και των αποδοτικών πρακτικών. Παρακάτω συγκεντρώνουμε επιγραμματικά ορισμένες από τις δηλώσεις των αρχηγών των κρατών.
.
Ακολουθούν τα τελευταία σχόλια:
Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα
«Αποφάσισα να αφήσω στην άκρη την καλά προετοιμασμένη ομιλία μου επειδή ...χθες παρακολουθούσα τη σιωπηλή τηλεόραση στο σαλόνι των ηγετών, όπου οι διοργανωτές έχουν προσθέσει για αισθητικούς λόγους, μερικά πράσινα φυτά πάνω από τους άνετους καναπέδες. Οι άνθρωποι εκεί τρώνε, πίνουν, συναντιούνται και βγάζουν φωτογραφίες μαζί, ενώ στο βάθος παίζουν εικόνες από ομιλίες ηγετών στο mute.
Για μένα, αυτό μοιάζει ακριβώς με αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο καθημερινά. Η ζωή συνεχίζεται με τις παλιές της συνήθειες και οι ομιλίες μας, γεμάτες με καλά λόγια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν αλλάζουν τίποτα».
Απεσταλμένος ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Ποντέστα
«Έχουμε μια ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ ενός ασφαλέστερου, καθαρότερου και δικαιότερου μέλλοντος και ενός πιο βρώμικου, πιο επικίνδυνου και πιο ακριβού. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ας πιάσουμε δουλειά. Ας το κάνουμε».
Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν
«Η μετάβαση στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αθέμιτο ανταγωνισμό ή περιοριστικές πρακτικές. Απαραίτητοι είναι αξιόπιστοι μηχανισμοί για την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ενιαίου συστήματος αξιολόγησης της ποιότητας των έργων για το κλίμα.»
Αντιπρόεδρος Ιραν Shina Ansari
«Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα, απαλλαγμένη από πολιτικά ζητήματα, θα σταθεί ενωμένη, θα ανταλλάξει γνώσεις, θα μεταφέρει τεχνολογία και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους χωρίς διακρίσεις και θα άρει πλήρως τις μονομερείς κυρώσεις κατά των χωρών, ιδίως της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεχνάμε το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση του κλίματος στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της βιομηχανικής πολιτικής λίγων ανεπτυγμένων χωρών και τα αναπτυσσόμενα κράτη είναι ανεπίτρεπτο να στερούνται το δικαίωμά τους στην ανάπτυξη εξαιτίας τους.».
Γραμματέας του Βατικανού Καρδινάλιος Pietro Paroli
«Υπάρχει ένα πραγματικό οικολογικό χρέος, ιδίως μεταξύ του παγκόσμιου βορρά και του νότου, που συνδέεται με τις εμπορικές ανισορροπίες, οι οποίες επηρεάζουν το περιβάλλον και τη δυσανάλογη χρήση των φυσικών πόρων από ορισμένες χώρες για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αναζητηθεί μια νέα διεθνής χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Μια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική που θα μπορεί πραγματικά να διασφαλίσει για όλες τις χώρες, ιδίως τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες στις κλιματικές καταστροφές, τόσο μια πορεία χαμηλών εκπομπών και στιβαρής ανάπτυξης».
Πρωθυπουργός Μπαχαμών Philip Davis
«Ήδη, τα καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα παγκοσμίως έχουν οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες ζωών, περιουσιών και υποδομών. Και όμως, επιμένουμε να αντιδρούμε σε αυτά τα γεγονότα σαν να πρόκειται απλώς για ατυχή, μεμονωμένα και εθνικά περιστατικά. Σας ζητώ να κοιτάξετε πέρα από σύνορα, πέρα από σημαίες: οι πυρκαγιές που κατατρώγουν τα δάση σας και οι τυφώνες που καταστρέφουν τα σπίτια μας δεν είναι μακρινές συμφορές αλλά κοινές τραγωδίες.
Ό,τι υπομένουμε εμείς, το υπομένετε κι εσείς. Ό,τι χάνουμε εμείς, το χάνετε κι εσείς. Και αν αποτύχουμε να δράσουμε, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα είναι εκείνα που θα σηκώσουν το βάρος, τα όνειρά τους θα περιοριστούν σε αναμνήσεις αυτού που θα μπορούσε να είχε γίνει».
Πρωθυπουργός Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση. Ναι, η ενεργειακή μετάβαση θα μειώσει, μακροπρόθεσμα, το κόστος, αλλά αυτή η μετάβαση δεν θα είναι ανώδυνη.
Πρέπει να θέσουμε σκληρά ερωτήματα σχετικά με ένα μονοπάτι που βαδίζει πολύ γρήγορα εις βάρος της ανταγωνιστικότητάς μας και ένα μονοπάτι που βαδίζει κάπως πιο αργά, αλλά επιτρέπει στη βιομηχανία μας να προσαρμοστεί και να ευδοκιμήσει. Είναι δική μας ευθύνη να σταθμίσουμε προσεκτικά αυτές τις ανταλλαγές, όχι να τις σφυρίξουμε.
Οι πολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς κλιματικούς κλυδωνισμούς, χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να προετοιμαστούμε ώστε να ανταποκριθούμε εγκαίρως, προκειμένου να σώσουμε ζωές και μέσα διαβίωσης και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις κοινότητες να ανοικοδομηθούν μετά από καταστροφές. Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 ώστε να ξεχάσουμε το 2024».
Πρωθυπουργός των Νησιών Cook Μάρκ Μπράουν
«Ας αναρωτηθούμε, τι θα γινόταν αν αυτό ήταν το σπίτι μου, η οικογένειά μου; Αυτό το κοινό αίσθημα ανθρωπιάς θα πρέπει να μας εμπνεύσει να εργαστούμε για απτά, μετασχηματιστικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες, διασφαλίζοντας ότι η COP29 θα ολοκληρωθεί με ουσιαστική πρόοδο.
«Αυτές οι εκκλήσεις έχουν εκφραστεί αμέτρητες φορές, μεταξύ άλλων και από εμένα τον ίδιο, σε προηγούμενες COP. Ωστόσο, βρισκόμαστε και πάλι εδώ, απογοητευμένοι από την αδράνεια, χωρίς να εισακούγονται και αντιμετωπίζοντας αντίσταση στην αναγκαία κλίμακα χρηματοδότησης του κλίματος.
Για χάρη των πιο ευάλωτων ομάδων, πρέπει να χαράξουμε μια πορεία προς τα εμπρός που να ευθυγραμμίζεται με τις επείγουσες πραγματικότητες που αντιμετωπίζουμε. Η χώρα μου είναι έτοιμη, και πάλι, να παίξει το ρόλο της. Το ερώτημα παραμένει, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αποφασιστικά και συνεργατικά για τις μελλοντικές γενιές;»