ESG+Stories

Δοκιμάζει τις αντοχές και των βαμβακοπαραγωγών η κλιματική αλλαγή

Η ξηρασία σε ΗΠΑ και Βραζιλία, δύο από τους κορυφαίους εξαγωγείς του εμπορεύματος, οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμό της παραγωγής, των αποθεμάτων βαμβακιού αλλά και σε «πτώση» της ποιότητας.
Δοκιμάζει τις αντοχές και των βαμβακοπαραγωγών η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή σαρώνει από άκρο σε άκρο την υφήλιο, πλήττοντας οικονομίες και καλλιέργειες. Στα θύματα και η παραγωγή βαμβακιού, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφές σε όλους σχεδόν τους κορυφαίους προμηθευτές.  

.

Στην Ινδία, την κορυφαία παραγωγό χώρα, οι έντονες βροχοπτώσεις και τα παράσιτα έχουν μειώσει τόσο πολύ τις καλλιέργειες βαμβακιού που η χώρα εισάγει προμήθειες. Ένα κύμα καύσωνα στην Κίνα εγείρει ανησυχίες για την επερχόμενη συγκομιδή. Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του εμπορεύματος, η επιδεινούμενη ξηρασία καταστρέφει τα αγροκτήματα και πρόκειται να συμπαρασύρει την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Και τώρα η Βραζιλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας, παλεύει με την ακραία ζέστη και την ξηρασία που έχουν ήδη μειώσει τις αποδόσεις κατά σχεδόν 30%. 

Αυτή η συρροή ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχει εκτοξεύσει τις τιμές του βαμβακιού κατά 30%. Νωρίτερα φέτος, άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρούχων σε όλο τον κόσμο και απειλώντας να αυξήσουν το κόστος των πάντων, από τα μπλουζάκια, τις πάνες, το χαρτί και το χαρτόνι. 

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η Βραζιλία με τις προοπτικές να μην είναι διόλου βοηθητικές. Η ξηρασία εκεί έχει ήδη «στεγνώσει» περίπου 200.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με την Abrapa, μια ομάδα που εκπροσωπεί τους καλλιεργητές. Με τη συγκομιδή 2021-2022 να έχει ολοκληρωθεί, η παραγωγή φαίνεται τώρα να ανέρχεται σε 2,6 εκατομμύρια τόνους - ή και λιγότερο.

Ο όμιλος Bom Futuro, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βαμβακιού της Βραζιλίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της φυτεμένης έκτασης της χώρας, είδε τις αποδόσεις να μειώνονται κατά 27% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Ο Julio Cezar Busato, παραγωγός στο Sao Desiderio, στην πολιτεία Bahia, βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση. Η ξηρασία μειώνει τον αριθμό των κόκκων βαμβακιού, καθιστώντας τους ελαφρύτερους σε όλες τις κύριες καλλιεργητικές περιοχές της χώρας, είπε.  

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει πτώση 28% κατά τη σεζόν που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα. Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η παραγωγή θα φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη σεζόν 2009-2010, στέλνοντας τα αποθέματα σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της ξηρασίας που έχει γίνει τόσο ακραία ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιορίζει τη χρήση νερού από τον ποταμό Κολοράντο. Μαζί, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών βαμβακιού. 

Η μείωση των παγκόσμιων προμηθειών έχει γίνει τόσο απότομη που επισκιάζει ακόμη και τις αρνητικές προοπτικές της ζήτησης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι αναλυτές προβλέπουν πτώση της ζήτησης λόγω της πτώσης των αγορών ενδυμάτων και της επιβράδυνσης των οικονομιών, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία. Και όμως, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι τιμές του βαμβακιού θα είναι "πολύ υψηλότερες" τους επόμενους μήνες με τις καλλιέργειες να συρρικνώνονται, δήλωσε ο Andy Ryan, αναλυτής της Hedgepoint Global Markets.

Ο Busato, που εκτελεί και χρέη επικεφαλής της Abrapa, πούλησε εκ των προτέρων το 75% της συγκομιδής με αποτέλεσμα  να χάσει σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη άνοδο των τιμών. Λόγω των καιρικών συνθηκών, παρήγαγε μόνο όσο χρειαζόταν για να καλύψει τις ήδη υπάρχουσες συμβατικές υποχρεώσεις. 

Οι άκαιρες βροχές σε περιοχές όπως η Αυστραλία, το Πακιστάν και ακόμη και η Βραζιλία έχουν επίσης μειώσει την ποιότητα του αποθέματος, δήλωσε ο Peter Egli, διευθυντής της Plexus Cotton. Για να μην χάσουν άλλη μια σεζόν, οι αγρότες της Βραζιλίας πρόκειται να αυξήσουν τις εκτάσεις καλλιέργειας βαμβακιού κατά 100.000 εκτάρια σε 1,7 εκατομμύρια εκτάρια για την περίοδο 2022-2023, με τις φυτεύσεις να ξεκινούν τον Ιανουάριο. Τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας σοδειάς εκεί έχει πωληθεί, οι αγρότες επιδιώκουν να αρχίσουν να αντισταθμίζουν τη συγκομιδή του 2023 πιο επιθετικά. «Δεν θέλουμε να χάσουμε τις ασιατικές αγορές που κερδίσαμε πρόσφατα», δήλωσε ο Busato. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ