Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο των εκτάσεων που έχουν καεί από δασικές πυρκαγιές εδώ και 40 χρόνια στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research Letters.
.
Οι πυρκαγιές που πλήττουν το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ και το νοτιοδυτικό του Καναδά έχουν επιδεινωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, εξηγεί στο AFP η βασική ερευνήτρια στη μελέτη αυτή Κριστίνα Νταλ της Union of Concerned Scientists. Αυτές εξαπλώνονται με μεγαλύτερη ένταση, καταστρέφουν πιο εκτεταμένες ζώνες, φτάνουν σε πιο μεγάλα υψόμετρα και διαρκούν αρκετές περιόδους.
Μέχρι σήμερα ο κόσμος αναλαμβάνει το κόστος των ανοικοδομήσεων και της προστασίας από τη νέα κανονικότητα που έχει γίνει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και “γι’αυτό θελήσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπομπές των μεγάλων επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων” σε αυτήν την εξέλιξη, συνεχίζει.
“Θελήσαμε να ριφθεί φως στον ρόλο τους ώστε να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί στο κόστος” των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους, προσθέτει η Κριστίνα Νταλ.
Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα που παρατηρούνται και κλιματικά μοντέλα για να εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου των 88 μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων, όπως οι ExxonMobil, BP, Chevron και Shell, έχουν συμβάλει στην ξηρασία της ατμόσφαιρας.
Αυτοί συμπέραναν ότι οι εκπομπές αυτές ευθύνονται για μια μέση αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως από την αρχή του 20ου αιώνα κατά 0,5 βαθμό Κελσίου, δηλαδή το μισό της υπερθέρμανσης που παρατηρείται.
Αυτή η άνοδος των θερμοκρασιών επιδείνωσε κατά 11% το έλλειμμα πίεσης υδρατμών στην ατμόσφαιρα του δυτικού τμήματος των ΗΠΑ.
Ένα έλλειμμα υψηλής πίεσης υδρατμών σημαίνει ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας απορροφά περισσότερα σταγονίδια νερού που εκπέμπονται από τα φυτά και το έδαφος κατά την φωτοσύνθεση, πράγμα το οποίο τα στεγνώνει και καθιστά τη βλάστηση πιο ευάλωτη στις πυρκαγιές.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο αυξάνεται το έλλειμμα υδρατμών, τόσο περισσότερο επεκτείνονται οι ζώνες που πλήττονται από πυρκαγιές.
Σύμφωνα με την μελέτη της Union of Concerned Scientists, η καταστροφή 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων από δασικές πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ και το νοτιοδυτικό του Καναδά –έκταση αντίστοιχη με την επιφάνεια της Τσεχικής Δημοκρατίας– οφείλεται ως εκ τούτου στους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου.
Αυτό αντιπροσωπεύει το 37% των ζωνών που καταστράφηκαν εντελώς από τις δασικές πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής μεταξύ του 1986 και του 2021.
Το 1986 επελέγη ως σημείο αναφοράς επειδή από εκείνη τη χρονιά έγιναν αξιόπιστα τα στοιχεία για την έκταση που κάηκε από τις δασικές πυρκαγιές.
Ανάμεσα στους άλλους παράγοντες που ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό και την επιδείνωση των πυρκαγιών, στην μελέτη επισημαίνεται η εγκατάλειψη της προγονικής πρακτικής ρύθμισης των δασών με σκόπιμες, αλλά περιορισμένες φωτιές, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε πιο πυκνή χαμηλή βλάστηση, η οποία είναι πιο πιθανό να πιάσει φωτιά.
Η αστικοποίηση είναι επίσης ένας παράγοντας που αναφέρουν οι ερευνητές, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο τυχαίας πρόκλησης πυρκαγιάς.