Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, αναμένεται να ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, για δεύτερη φορά φέτος, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, πεδίο στο οποίο οι δύο μεγάλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν πως εννοούν να συνεργαστούν στενά, παρά τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσά τους σε αρκετά άλλα πεδία, ανέφεραν δύο πηγές ενημερωμένες για τα σχέδιά του.
Ο κ. Κέρι ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν που ταξίδεψε στην Κίνα, τον Απρίλιο. Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας της Ουάσινγκτον να πειστούν οι κυβερνήσεις του κόσμου να επιταχύνουν τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις κλιματικές αλλαγές.
Η επίσκεψη θα γίνει λίγες εβδομάδες προτού διεξαχθεί η κρίσιμη Παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτή, ο κ. Κέρι ελπίζει να συμφωνηθεί να αναληφθεί επείγουσα «δράση για μια δεκαετία» ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος θα επιδιώξει να χτίσει πάνω στις δεσμεύσεις που εξασφάλισε στην πρώτη του επίσκεψη. Τότε, οι δύο χώρες, που μαζί εκπέμπουν πάνω από τη μισή ποσότητα των αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν στη λήψη επειγόντων μέτρων.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεσμεύονται να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου που δημοσιοποιήθηκε μετά την επίσκεψη.
Η ανακοίνωση ανέφερε ακόμη πως συμφωνήθηκε να εξεταστούν συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας, της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, της υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως το υδρογόνο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. ΗΠΑ και Κίνα είχαν επίσης δεσμευθεί να αναλάβουν δράση από κοινού προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να στραφούν σε μορφές ενέργειας που συνεπάγονται χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ