Η Κίνα εγκαινίασε επίσημα την Παρασκευή το εθνικό της σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ETS), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο.
Το Εmissions Τrading System έχει ως στόχο να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας για τον έλεγχο και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα . To ETS δρομολογείται λίγο μετά τον καθορισμό των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων της Κίνας, οι οποίοι περιλαμβάνουν την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2060, καθώς και έναν ενδιάμεσο στόχο για την επίτευξη του ανώτατερου ορίου των εκπομπών πριν από το 2030.
Η Κίνα παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου (GHGs) από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εκπομπές σχεδόν διπλάσιες από τις εκπομπές των ΗΠΑ, από το 2016. Το ETS είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της χώρας για την επίτευξη των κλιματικών της φιλοδοξιών.
Το νέο σύστημα εμπορίας καλύπτει αρχικά περισσότερες από 2.200 εταιρείες από τον τομέα της ενέργειας στην Κίνα, που είναι υπεύθυνες για το 40% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας, ενώ με την πάροδο του χρόνου αναμένεται να προστεθούν και άλλοι τομείς.
Σε κάθε οντότητα κατανέμεται μια σταθερή ποσότητα δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με βάση ένα βιομηχανικό σημείο αναφοράς για τον τύπο της παραγωγής ενέργειας και το μέγεθος της εγκατάστασης. Τα δικαιώματα μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν στο ETS.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και συνήθως μειωμένο, όριο εκπομπών, το νέο σύστημα της Κίνας δεν θα εφαρμόζει απόλυτο ανώτατο όριο κατά την έναρξη λειτουργίας, αλλά θα εφαρμόζει ανώτατο όριο με βάση το σύνολο των κατανομών δικαιωμάτων που προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου, με βάση τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής.
Η τιμή του άνθρακα στο πλαίσιο του ETS φαίνεται επίσης να είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη άλλων αγορών άνθρακα. Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, η τιμή κλεισίματος την πρώτη ημέρα ήταν 51,23 γουάν (7,92 δολάρια) ανά τόνο, πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα 60 δολάρια/ τόνο που είναι στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, οι παρατηρητές της αγοράς θεωρούν την έναρξη της αγοράς ως ορόσημο στις προσπάθειες της Κίνας να μειώσει τις εκπομπές.