Οι οργανισμοί βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Αφρικής, επιδεινώνοντας την κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων που παλεύουν να επιβιώσουν από συγκρούσεις, φτώχεια, πείνα και ασθένειες.
.
Από τα μέσα Απριλίου, οι έντονες βροχοπτώσεις που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο οδήγησαν σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, βίαιους ανέμους και χαλάζι.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNHCR, αναφέρει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από το κλίμα έχουν ανατρέψει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο εμπόλεμο Σουδάν φέτος, εκτοπίζοντας, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας πολλούς.
Η υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι έντονες εποχικές βροχοπτώσεις δημιουργούν περαιτέρω δυστυχία για χιλιάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων που έχουν απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Σουδάν και 2 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες από τα μέσα Απριλίου 2023, όταν στην χώρα ξέσπασε εμφύλιος.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι το Σουδάν εξακολουθεί να φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες.
Ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τους πρόσφυγες και τις εκτοπισμένες κοινότητες στο Σουδάν, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναφέρει ότι περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη νότια Αφρική έχουν καταστραφεί από την ξηρασία που προκάλεσε το Ελ Νίνιο.
"Μόλις επέστρεψα από τη Ζιμπάμπουε και το Λεσότο, δύο από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπου το 50% και το 34% των αντίστοιχων πληθυσμών των χωρών είναι σε επισιτιστική ανασφάλεια", δήλωσε η Valerie Guarnieri, βοηθός εκτελεστικού διευθυντή του WFP, για τις επιχειρήσεις του προγράμματος.
Μιλώντας από τη Ρώμη, είπε ότι η ξηρασία που σαρώνει την περιοχή έχει αποδεκατίσει τις καλλιέργειες, προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και πυροδοτώντας μια κρίση πείνας σε μια εποχή που τα αποθέματα τροφίμων τους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Σημείωσε ότι η έναρξη της φετινής άγονης περιόδου, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ήρθε νωρίτερα φέτος.