Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, χθες, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αξιώνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
.
Διαδηλωτές από περίπου 700 οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, όπως ανέφερε η Αναλίλια Μεχία, επικεφαλής της οργάνωσης Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Οι αρχές της Καλιφόρνιας κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά πέντε πετρελαϊκών κολοσσών για τον ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορυκτών καυσίμων.
Την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία. «Η Ιστορία θα θυμάται την ανάληψη δράσης ή την αδράνειά τους» επισήμανε η Μεχία προσθέτοντας: «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται τι έκαναν (οι ηγέτες του κόσμου) σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».
Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, ειδικοί υπογράμμισαν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν το 2025 – προτού καταγράψουν σημαντική υποχώρηση – εφόσον η διεθνής κοινότητα θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε το 2015, περιλαμβάνει σχέδιο δράσης αλλά «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε όλα τα μέτωπα», επισημαίνεται στην έκθεση εν όψει της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα φιλοξενηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του έτους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP