Εκατοντάδες κορυφαίοι επιστήμονες που μελετούν το Κλίμα αναμένουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αυτόν τον αιώνα, καταρρίπτοντας διεθνώς συμφωνημένους στόχους με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, όπως αποκάλυψε αποκλειστική έρευνα του Guardian.
.
Απαισιόδοξοι οι περισσότεροι επιστήμονες
Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων επιστημόνων, προβλέπουν αύξηση τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου στην παγκόσμια υπερθέρμανση, ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένουν τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου. Μόνο το 6% πίστευε ότι το διεθνώς συμφωνημένο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα τηρηθεί.
Πολλοί από τους επιστήμονες φαντάζονται ένα «δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, ταυτόχρονα με καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες έντασης και συχνότητας πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν ήδη χτυπήσει.
Πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αισθάνονται απελπισμένοι, εξοργισμένοι και φοβισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται.
«Οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση στα επόμενα 5 χρόνια»
«Πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ, στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. «Οι αρχές θα αρχίσουν να δέχονται ακραία γεγονότα μετά από ακραία γεγονότα και η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον».
Αλλά πολλοί είπαν ότι ο αγώνας για το κλίμα θα πρέπει να συνεχιστεί, όσο και αν αυξήθηκε η θερμοκρασία του πλανήτη, γιατί κάθε κλάσμα του βαθμού που εμποδίζεται να αυξηθεί, μειώνει και τον ανθρώπινο πόνο.
Ο Peter Cox, από το Πανεπιστήμιο του Exeter, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει ξαφνικά επικίνδυνη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Είναι ήδη επικίνδυνη. Και δεν θα τελειώσει όλα αν ξεπεράσουμε τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που μπορεί κάλλιστα να κάνουμε».
Αυτή είναι μόνο η αρχή, δήλωσε κορυφαίος επιστήμονας για το κλίμα
Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη ζημιά σε όλο τον κόσμο, με μόνο 1,2 βαθμούς Κλεσίου παγκόσμια υπερθέρμανση κατά μέσο όρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Jesse Keenan, από το Πανεπιστήμιο Tulane στις ΗΠΑ, είπε: «Αυτή είναι μόνο η αρχή: ετοιμαστείτε».
Η Nathalie Hilmi, από το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό, η οποία αναμένει άνοδο 3 βαθμών Κελσίου, συμφώνησε: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου».
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι προετοιμασίες για την προστασία της ανθρωπότητας από την επερχόμενη κλιματική καταστροφη είναι πλέον κρίσιμες. Η Leticia Cotrim da Cunha, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε: «Ανησυχώ εξαιρετικά για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές».
Ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου επιλέχθηκε για να αποτρέψει τα χειρότερα από την κλιματική κρίση και έχει θεωρηθεί ως σημαντικός οδηγός για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Οι τρέχουσες κλιματικές πολιτικές σημαίνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο μέχρι όμως το όριο των 2,7 βαθμών Κελσίου και η έρευνα της Guardian δείχνει ότι λίγοι από τους ειδικούς αναμένουν από τον κόσμο να κάνει ό,τι απαιτείται για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Γιατί ο κόσμος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση
Οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι στο γιατί ο κόσμος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης αναφέρθηκε από σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ενώ το 60% κατηγόρησε επίσης εταιρικά συμφέροντα, όπως τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
Πολλοί ανέφεραν επίσης την ανισότητα και την αποτυχία του πλούσιου κόσμου να βοηθήσει τους φτωχούς, που υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές επιπτώσεις. «Περιμένω ένα δυστοπικό μέλλον με πόνο και ταλαιπωρία για τους ανθρώπους του νότου», είπε ένας Νοτιοαφρικανός επιστήμονας, ο οποίος επέλεξε να μην κατονομαστεί. «Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα είναι κατακριτέα – ζούμε σε μια εποχή ανόητων».
Περίπου το ένα τέταρτο των εμπειρογνωμόνων που απάντησαν πιστεύουν ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα διατηρηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, αλλά ακόμη και αυτοί δεν είναι πολύ αισιόδοξοι.
«Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε όλες τις λύσεις που απαιτούνται και ότι θα τις εφαρμόσουμε τα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσε ο Henry Neufeldt, από το Κέντρο Κλίματος της Κοπεγχάγης του ΟΗΕ. «Αλλά φοβάμαι ότι οι ενέργειές μας μπορεί να αργήσουν πολύ και να περάσουμε ένα ή περισσότερα σημεία καμπής».
Η Lisa Schipper, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, είπε: «Η μόνη μου ελπίδα είναι το γεγονός ότι, ως εκπαιδευτικός, μπορώ να δω την επόμενη γενιά να είναι τόσο έξυπνη και να κατανοεί την πολιτική».