ESG+Stories

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η κλιματική αλλαγή, ο βασικός κίνδυνος της επόμενης δεκαετίας

H εκθεση δείχνει τον τρόπο που οι σημερινές ανησυχίες για το κόστος διαβίωσης αντικαθίστανται από κινδύνους που συνδέονται με το περιβάλλον καθώς η δεκαετία προχωρεί.
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η κλιματική αλλαγή, ο βασικός κίνδυνος της επόμενης δεκαετίας

Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος κυριαρχούν στην κατάταξη με τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης της επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) μεταξύ εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο.

.

Επιπλέον, οι τωρινές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και τα υψηλά εθνικά χρέη, απειλούν να ανακόψουν τη συλλογική βούληση και τη συνεργασία που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κατανάλωσης φυσικών πόρων είναι ένα επικίνδυνο κοκτέιλ», δήλωσε ο Τζον Σκοτ, επικεφαλής του τμήματος Κινδύνων Βιωσιμότητας στο Zurich Insurance Group, που συνεργάστηκε για την έκθεση αυτή με τον όμιλο Marsh McLennan.

Με βάση τις απαντήσεις από 1.200 στελέχη του ιδιωτικού τομέα, αξιωματούχους χάραξης κυβερνητικών πολιτικών, ακαδημαϊκούς και ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, η έκθεση δείχνει τον τρόπο που οι σημερινές ανησυχίες για το κόστος διαβίωσης αντικαθίστανται από κινδύνους που συνδέονται με το περιβάλλον καθώς η δεκαετία προχωρεί.

Η αποτυχία να αμβλυνθεί η κλιματική αλλαγή και να υπάρξει η σχετική προσαρμογή, οι φυσικές καταστροφές, η απώλεια βιοποικιλότητας, η απώλεια φυσικών πόρων και η μεγάλης κλίμακας καταστροφή στο περιβάλλον κυριαρχούν στην κατάταξη με τους 10 παγκόσμιους κινδύνους που θεωρούνται οι σοβαρότεροι σε μια περίοδο 10 ετών.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, που εκπονείται ενόψει των ετήσιων συνομιλιών του Παγκοσμίου Οικονομικών Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός την επόμενη εβδομάδα, έρχονται ύστερα από ένα έτος κατά το οποίο πολλές δεσμεύσεις για δράση σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή παραμερίστηκαν μπροστά στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υπαναχώρηση αυτή έρχεται ενώ εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλου είδους πιέσεις στο περιβάλλον. Η Moody’s Investors Service εκτίμησε χθες ότι οι ζημίες με ασφαλιστική κάλυψη από φυσικές καταστροφές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στα 100 δισ. δολάρια ετησίως.

Η έκθεση του WEF εγείρει την πιθανότητα οι κίνδυνοι να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας μια «πολυκρίση», την οποία ορίζει ως σύμπλεγμα συγγενών κινδύνων με επιδεινούμενο αντίκτυπο και απρόβλεπτες συνέπειες. Στην έκθεση αναφέρεται η αντιπαλότητα για τους πόρους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ως κάτι που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ένα τέτοιο σύμπλεγμα συγγενών κινδύνων.

Άλλες εξελίξεις στην κατάταξη των 10 σοβαρότερων κινδύνων περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της ακούσιας μετανάστευσης, την κοινωνική κατάρρευση, το κυβερνοέγκλημα και την οικονομική εχθρότητα μεταξύ μεγάλων εμπορικών μπλοκ – που θεωρείται πιο πιθανό από την άμεση στρατιωτική σύγκρουση.

Ενώ η κλίμακα τέτοιων απειλών και ο αντίκτυπός τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη παραμένουν απρόβλεπτα, οι επιχειρήσεις ήδη αναγκάζονται να μετατοπίσουν την εστίαση που έχουν στη μείωση του κόστους εδώ και δεκαετίες προς τις επενδύσεις στην ανθεκτικότητά τους απέναντι σε τέτοια σοκ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ