Για δεύτερη συνεχή χρονιά, o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) διοργάνωσε το συνέδριο Plastainability με κεντρικό θέμα την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της βιομηχανίας των πλαστικών στην νέα εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Το συνέδριο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως κεντρικό σημείο συνάντησης για ηγέτες της βιομηχανίας, ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ενδιαφερόμενους φορείς που εργάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον στον τομέα των πλαστικών. Σε μια εποχή που η ανάγκη για κλιματική ουδετερότητα εντείνεται, το συνέδριο επικεντρώνεται στις προσπάθειες μετάβασης της βιομηχανίας των πλαστικών, που στην συλλογική αντίληψη αποτελούν το «σύμβολο» της ρύπανσης.
.
Μετά την έγκριση του Κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (PPWR), οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών είναι πολλαπλές. Ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, κ. Γούναρης, τόνισε τη δέσμευση του κλάδου για πρόοδο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το «transition in progress» δεν είναι ένα ακόμα σύνθημα, είναι δέσμευση». Αναφερόμενος στις ριζικές αλλαγές που απαιτούν οι νέοι κανονισμοί, δήλωσε ότι ο κλάδος καλείται να επανεξετάσει τις πρακτικές του με ένα όραμα που τοποθετεί τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο. «Το μέλλον δεν μας περιμένει, το δημιουργούμε. Θέλουμε τα πλαστικά να γίνουν σύμβολο της προόδου και όχι του προβλήματος», κατέληξε, προσθέτοντας ότι από το 2018 η χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών έχει αυξηθεί κατά 70%.
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, επεσήμανε τη στρατηγική σημασία της βιομηχανίας πλαστικών για την ελληνική οικονομία, αναφέροντας πως συνεισφέρει πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα και απασχολεί περισσότερους από 67.000 εργαζόμενους. Με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της δράσης "Ερευνώ Καινοτομώ" ύψους 599 εκατομμυρίων ευρώ, η βιομηχανία στοχεύει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία.
Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εξειδικευμένος σε θέματα ενέργειας, μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες, ανέλυσε τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τη βιώσιμη βιομηχανία και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των πλαστικών στον σύγχρονο πολιτισμό. «Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει την πλάτη σε κανέναν παραγωγικό τομέα, ιδίως όταν αυτός συμμετέχει σε τόσες αλυσίδες αξίας όπως τα πλαστικά», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της πράσινης μετάβασης και του χαμηλού ενεργειακού κόστους. Υπογράμμισε ότι στην ΕΕ οι τιμές ενέργειας είναι 3-4 φορές υψηλότερες από τις ΗΠΑ, ενώ σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ βρέθηκε πως η ενέργεια στην ΕΕ είναι 770% υψηλότερη από τις Σκανδιναβικές χώρες, γεγονός που από μόνο του είναι σκόπελος στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. Ο ίδιος, άλλωστε, μαζί με άλλους ομόλογούς του, θέτουν στο ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ταμείου ανταγωνιστικότητας. Τέλος ο κ.Μανιάτης μετέφερε την «είδηση» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως ετοιμάζεται δευτερογενής νομοθεσία επί των πακέτων «Fit for 55» και «RepowerEU».
Η κα. Ντιάνα Γεωργακοπούλου από τον τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπογράμμισε την άρρηκτη σύνδεση της βιομηχανίας πλαστικών με τον σημερινό κόσμο και τη σημασία της υπεύθυνης παραγωγής και καινοτομίας στον τομέα. «Υπάρχει ένα τρίπτυχο που μπορεί να μας πάει μπροστά: Η πολιτεία να θέσει τους κανόνες, οι επιχειρηματίες να καινοτομήσουν, οι πολίτες να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους», ανέφερε η κ.Γεωργακοπούλου. Ενώ συνέχισε πως πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί από την πολιτεία ένα σαφές μίγμα «κινήτρων-αντικινήτρων», και να αναπτυχθούν πρότυπα και προδιαγραφές για να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση.