Ο Φαμπιάν Κουστώ ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση και ασχολείται όπως ο σπουδαίος παππούς του Ζακ Υβ και ο πατέρας του Ζαν Μισέλ με την εξερεύνηση των ωκεανών. Το μεγάλο του όραμα είναι να βρεθούν τρόποι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν και να εργάζονται μέσα στους ωκεανούς. Στο πλαίσιο αυτό ο Κουστώ έχει σχεδιάσει μια υποβρύχια βάση που αποτελεί ανάλογο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για αυτό και χαρακτηρίζεται ως ένας «υποθαλάσσιος διαστημικός σταθμός».
.
Ο σταθμός που ονομάζεται Proteus (Πρωτέας) θα φιλοξενεί αρχικά υδροναύτες που είναι το ισοδύναμο ενός αστροναύτη στον ωκεανό. Ο Φαμπιάν Κουστώ που ανάμεσα στα άλλα είναι υδροναύτης, έχοντας δοκιμάσει να ζήσει για μικρά χρονικά διαστήματα σε υποβρύχιες εγκαταστάσεις, έχει δημιουργήσει την εταιρεία Proteus Ocean Group που θα τρέξει το πρότζεκτ της υποβρύχιας βάσης αναζητώντας οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη από τον ιδιωτικό αλλά και κρατικό τομέα σε όλο τον κόσμο.
Η Εθνική Διοίκηση Ατμόσφαιρας και Ωκεανού των ΗΠΑ (NOAA) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Proteus Ocean Group για τη χρήση της πρώτης βάσης που θα δημιουργηθεί έξω από το Κουρασάο, ένα νησί βόρεια της Βενεζουέλας, σε μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή βάθους περίπου 20 μέτρων. Η ομάδα εξετάζει πρόσθετες τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για μελλοντικούς σταθμούς και στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο από αυτούς. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η τρισδιάστατη χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα γύρω από τη περιοχή όπου θα βρίσκεται ο Proteus.
«Η NOAA και η Proteus Ocean Group επιδιώκουν να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση του ωκεάνιου περιβάλλοντος και να αποκαλύψουν λύσεις σε ορισμένες από τις πιο πιεστικές ανησυχίες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Στο Proteus θα έχουμε απεριόριστη πρόσβαση στον ωκεανό 365 μέρες το χρόνο καθιστώντας δυνατές μακροχρόνιες μελέτες με συνεχή ανθρώπινη παρατήρηση και πειραματισμό. Με τη συνεργασία της NOAA, οι ανακαλύψεις που μπορούμε να κάνουμε για τη δημιουργία κλιματικών καταφυγίων, νέων ανθεκτικών ειδών κοραλλιών, φαρμάκων που σώζουν ζωές, συλλογή μικροπεριβαλλοντικών δεδομένων που συνδέονται με τα κλιματικά γεγονότα και πολλά άλλα θα είναι πραγματικά πρωτοποριακές. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτές τις ιστορίες με τον κόσμο» αναφέρει σε δήλωση του ο Φαμπιάν Κουστώ. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα είναι έτοιμη η βάση αυτή να υποδεχθεί τους πρώτους υδροναύτες.