Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος όλων των εποχών με θερμοκρασίες που χτύπησαν κόκκινο σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η τάση αυτή, ωστόσο, συνεχίζεται και το 2024 με περιόδους ακραίας ζέστης σε χώρας όπως η Ινδία και το Πακιστάν όπου τον Μάιο ο υδράργυρος έφτασε ακόμα και τους 48 βαθμούς Κελσίου.
.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα εντονότερες με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας κυβερνήσεις και φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών.
Όπως προκύπτει από έκθεση μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βιώσει τουλάχιστον έναν επιπλέον μήνα ακραίας ζέστης. Ουσιαστικά η κλιματική αλλαγή πρόσθεσε έναν ακόμα μήνα καύσωνα, φαινόμενο που διαταράσσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, επιδρά αρνητικά στην υγεία, τη γεωργία και την οικονομία.
Αναλυτικότερα, κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχουν στην πραγματικότητα «προστεθεί, κατά μέσο όρο, 26 περισσότερες ημέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου, συγκριτικά με τις συνθήκες που θα επικρατούσαν χωρίς την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης που εκπονήθηκε από το Κέντρο για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και το World Weather Attribution.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε ολοένα περισσότερες περιοχές του πλανήτη μετατρέπονται σε σιωπηλό δολοφόνο με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως η ακραία ζέστη έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τους τελευταίους 12 μήνες, με τον πραγματικό αριθμό να εκτιμάται πολύ μεγαλύτερος.
Οι παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη για τη μελέτη ήταν τα κύματα καύσωνα διάρκειας περισσότερων από τρεις ημέρες, με απώλειες ανθρώπινων ζωών ή διαταραχές σε υποδομές και βιομηχανία. Το αποτέλεσμα ήταν 76 τέτοια επεισόδια μέσα σε ένα χρόνο, με 90 χώρες να έχουν πληγεί, σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.
Σε αντίθεση με τις ξαφνικές καιρικές καταστροφές, οι καύσωνες σκοτώνουν πιο αργά και λιγότερο αισθητά και συχνά επιδεινώνουν παθήσεις, προσθέτουν οι συντάκτες της μελέτης, συμπληρώνοντας ότι τα κύματα «πλήττουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους: τους ανήλικους, τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και όσους αναγκάζονται να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους».
Σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος πραγματοποιούν δράσεις για την ενημέρωση και προστασία ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες ακραίας ζέστης. Ανάμεσα σε αυτές, προειδοποιήσεις για την έλευση καύσωνα, διανομή πόσιμου νερού, αλατούχων διαλυμάτων, διάθεση χώρων με κλιματισμό όπου μπορούν να μεταβούν όσοι έχουν ανάγκη.
Ο διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Αντίτια Β. Μπαχαντούρ, χαρακτήρισε «σημαντική» την έκθεση διότι «παρέχει συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία ότι η ακραία ζέστη είναι μια θανατηφόρα εκδήλωση της περιβαλλοντικής κρίσης. Προκαλεί καταστροφές στην ανθρώπινη υγεία, στις υποδομές, στην οικονομία, στη γεωργία και στο περιβάλλον, διαβρώνοντας έτσι την πρόοδο στην ανθρώπινη ανάπτυξη και μειώνοντας την ευημερία, ιδίως για τις φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες».
Ο Άντριου Πέρσινγκ, αντιπρόεδρος του Climate Central έκανε λόγο για «ένα πολύ υψηλό τίμημα» που πληρώνουν οι άνθρωποι και η φύση, τονίζοντας ότι σε περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής έχουν παρατηρηθεί έως και 120 ημέρες φρικτής ζέστης που χωρίς την κλιματική αλλαγή δε θα είχαν σημειωθεί.