Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια του 4% της παγκόσμιας ετήσιας οικονομικής παραγωγής έως το 2050 και να πλήξει δυσανάλογα σκληρά πολλά από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη 135 χωρών.
Η εταιρεία αξιολόγησης S&P Global, η οποία δίνει στις χώρες βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας με βάση την αξιοπιστία των οικονομιών τους, δημοσίευσε την Τρίτη μια έκθεση που εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των πιο τακτικών κυμάτων καύσωνα, ξηρασίας και καταιγίδων.
Σε ένα βασικό σενάριο όπου οι κυβερνήσεις αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό νέες σημαντικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή - γνωστό από τους επιστήμονες ως "RCP 4.5" - οι χώρες με χαμηλό και χαμηλό μεσαίο εισόδημα είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν κατά μέσο όρο 3,6 φορές μεγαλύτερες απώλειες ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σχέση με τις πλουσιότερες χώρες.
Η έκθεση του Μπαγκλαντές, της Ινδίας, του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα σε πυρκαγιές, πλημμύρες, μεγάλες καταιγίδες, αλλά και έλλειψη νερού σημαίνει ότι η Νότια Ασία έχει 10%-18% του ΑΕΠ σε κίνδυνο, περίπου τριπλάσιο από αυτό της Βόρειας Αμερικής και 10 φορές περισσότερο από την λιγότερο επηρεαζόμενη περιοχή, την Ευρώπη.
Οι περιοχές της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και της Υποσαχάριας Αφρικής αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές απώλειες. Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού αντιμετωπίζουν παρόμοια επίπεδα έκθεσης με την Υποσαχάρια Αφρική, αλλά κυρίως λόγω καταιγίδων και πλημμυρών και όχι λόγω καύσωνων και ξηρασίας.
Οι χώρες γύρω από τον ισημερινό ή τα μικρά νησιά τείνουν να κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ οι οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τομείς όπως η γεωργία είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο από εκείνες με μεγάλους τομείς υπηρεσιών.
Για τις περισσότερες χώρες, η έκθεση στην κλιματική αλλαγή και το κόστος της αυξάνονται ήδη. Τα τελευταία 10 χρόνια, μόνο οι καταιγίδες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει απώλειες περίπου 0,3% του ΑΕΠ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) υπολογίζει επίσης ότι, κατά μέσο όρο, μια καταστροφή που σχετίζεται με τον καιρό, το κλίμα ή το νερό συνέβαινε κάπου στον κόσμο κάθε μέρα τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας καθημερινά 115 θανάτους και πάνω από 202 εκατομμύρια δολάρια σε ημερήσιες απώλειες.
Ο Sifon-Arevalo της S&P δήλωσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη υποστεί υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ορισμένα νησιά της Καραϊβικής μετά από μεγάλους τυφώνες. Ωστόσο, δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα δεν πρόκειται να ενσωματωθούν στα μοντέλα κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, καθώς υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές αβεβαιότητες, όπως το πώς οι χώρες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές.
Μελέτη που εκπονήθηκε πέρυσι από ομάδα βρετανικών πανεπιστημίων, η οποία εξέταζε ένα σενάριο πιο ακραίας ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προέβλεψε ότι πάνω από 60 χώρες θα μπορούσαν να δουν τις αξιολογήσεις τους να μειώνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2030.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πρότειναν επίσης μια κλιμακούμενη κλίμακα για τις αξιολογήσεις, όπου οι ιδιαίτερα εκτεθειμένες χώρες θα έχουν μια βαθμολογία για τα επόμενα 10 χρόνια περίπου και μια άλλη για πιο μακρινό μέλλον, όταν τα προβλήματα είναι πιθανό να είναι έντονα.