Το 2022 ο κόσμος κατέληξε στην πιο φιλόδοξη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ποτέ για να σταματήσει η καταστροφή της φύσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
.
Δύο χρόνια αργότερα, οι χώρες έχουν ήδη μείνει πίσω στην επίτευξη των στόχων τους. Καθώς σχεδόν 200 έθνη συναντώνται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, COP16, στο Κάλι της Κολομβίας, θα βρεθούν υπό πίεση για να αποδείξουν την υποστήριξή τους στους στόχους που καθορίζονται στη συμφωνία του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ.
Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τις χώρες και τις εταιρείες είναι το πώς θα πληρώνουν για τη διατήρηση, με τις συνομιλίες της COP16 να αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έσοδα για τη φύση. «Έχουμε ένα πρόβλημα εδώ», δήλωσε ο Gavin Edwards, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Nature Positive. «Η COP16 είναι μια ευκαιρία να ενεργοποιηθούμε εκ νέου και να υπενθυμίσουμε σε όλους τις δεσμεύσεις τους πριν από δύο χρόνια και να αρχίσουμε να διορθώνουμε την πορεία μας, αν πρόκειται να πλησιάσουμε οριακά στην επίτευξη των στόχων του 2030», δήλωσε ο Έντουαρντς.
Ο ρυθμός καταστροφής της φύσης μέσω δραστηριοτήτων όπως η υλοτομία ή η υπεραλίευση δεν έχει μειωθεί, ενώ οι κυβερνήσεις χάνουν τις προθεσμίες για τα σχέδια δράσης τους για τη βιοποικιλότητα και η χρηματοδότηση για τη διατήρηση απέχει δισεκατομμύρια δολάρια από την επίτευξη του στόχου για το 2025.
Η σύνοδος κορυφής στην Κολομβία, η οποία σηματοδοτεί την 16η συνάντηση των εθνών που υπέγραψαν την αρχική Σύμβαση για τη βιοποικιλότητα του 1992, πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής για τη βιοποικιλότητα μέχρι σήμερα, με περίπου 23.000 εγγεγραμμένους αντιπροσώπους για να συμμετάσχουν, καθώς και έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο ανοιχτό στο κοινό.
Πέρα από το να δεσμευτούν οι χώρες σε πολιτικές και σχέδια διατήρησης, κορυφαία προτεραιότητα της συνόδου κορυφής COP16 είναι η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα φτωχότερα έθνη προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους για τη φύση. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της COP15 το 2022, οι διαπραγματευτές έθεσαν ως στόχο 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στη βιοποικιλότητα.
Ο κόσμος κινήθηκε γρήγορα μετά τη συμφωνία της COP15 για τη δημιουργία ενός νέου Παγκόσμιου Ταμείου-Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα εντός μηνών. Το ταμείο οραματιζόταν ως ένα από τα κύρια μέσα του κόσμου για την πληρωμή της διατήρησης, με στόχο να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ελάχιστες χώρες έχουν συνεισφέρει έκτοτε, με μόνο 238 εκατομμύρια δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Campaign for Nature.