ESG+Stories

ΕΕ: Νέοι κανόνες ονομασίας των επενδυτικών κεφαλαίων ESG από 21/11

Οι εταιρείες ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς πράσινων ομολόγων και έχουν εκδώσει φέτος αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
ΕΕ: Νέοι κανόνες ονομασίας των  επενδυτικών κεφαλαίων ESG από 21/11

Η εποπτική αρχή κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει αλλαγές ή διευκρινίσεις στους εισερχόμενους κανόνες σχετικά με την ονομασία των βιώσιμων επενδυτικών κεφαλαίων, αφού οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους ρυπαίνοντες να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια που θέλουν απαλλαγή από τον άνθρακα.

.

Σύμφωνα με το reuters  νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), οι οποίοι θα ισχύσουν από τις 21 Νοεμβρίου, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να αυτοχαρακτηριστούν ως «βιώσιμα» ή «πράσινα»,  - η τελευταία ρυθμιστική προσπάθεια για την εξάλειψη του πράσινου πλυσίματος.

Σύμφωνα με τους κανόνες, τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πράσινο», «περιβαλλοντικό» ή «επιπτώσεις» στα ονόματά τους θα απαγορεύεται να επενδύουν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, άνθρακα και στις πιο ρυπογόνες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να αλλάξουν τα ονόματα των κεφαλαίων τους ή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία που παραβιάζουν τα κριτήρια. 

Η ανάλυση της ερευνητικής εταιρείας Clarity AI δείχνει ότι περίπου το 55% των κεφαλαίων εντός πεδίου εφαρμογής έχουν τουλάχιστον μία επένδυση που βρίσκεται σε παράβαση.

Χρηματοδότηση έργων

Ορισμένοι εμπορικοί φορείς του κλάδου και διαχειριστές κεφαλαίων υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις βιώσιμες επενδύσεις εμποδίζοντας τις εταιρείες σε τομείς υψηλών εκπομπών να χρηματοδοτούν έργα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των εκδοτών και των επενδυτών ευρύτερα.

«Το κύριο μέλημά μας δεν είναι τόσο ο αντίκτυπος σε μια δεδομένη εταιρεία ή αμοιβαίο κεφάλαιο, αλλά το μήνυμα στους εκδότες πράσινων ομολόγων και στους επενδυτές ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να διαταράξουν την αγορά με νέους κανόνες», δήλωσε η Agnes Gourc, επικεφαλής αγορών βιώσιμων κεφαλαίων της BNP Paribas. 

Είπε επίσης ότι η εστίαση των κατευθυντήριων γραμμών της ESMA στις εταιρείες έρχεται σε αντίθεση με άλλους κανόνες της ΕΕ, όπως το EU Green Bond Standard ή τον Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), που επιτρέπει στους επενδυτές να αξιολογούν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας ενός ομολόγου σε καθαρά βάση έργου.

Εκπρόσωπος της ESMA αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως την κριτική ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να διαταράξουν την αγορά πράσινων ομολόγων, αλλά είπε ότι : «Η ESMA εξετάζει ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τα ονόματα των κεφαλαίων χρησιμοποιώντας ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση)- ή όρους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένου του εάν υπάρχει ανάγκη παροχής περαιτέρω καθοδήγησης».

Αξιωματούχος της ESMA είπε στο Responsible Investor αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει πώς εφαρμόζονται οι κανόνες ειδικά για τα πράσινα ομόλογα. Δεν ήταν σαφές εάν η ESMA εξέταζε την κατάργηση των αποκλεισμών και ο εκπρόσωπος αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

 Πράσινα ομόλογα

Ενώ οι υποστηρικτές των πράσινων ομολόγων λένε ότι δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε πιο πράσινα σχέδια, οι επικριτές λένε ότι κάνουν ελάχιστα για να ενθαρρύνουν θεμελιώδεις αλλαγές στα ρυπογόνα επιχειρηματικά μοντέλα.

Οι εταιρείες ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς πράσινων ομολόγων και έχουν εκδώσει φέτος αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Ο αποκλεισμός τους από τα κεφάλαια που αυτοαποκαλούνται βιώσιμα θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος κεφαλαίου τους, να εμποδίσει βασικά έργα και να επιβραδύνει την ενεργειακή μετάβαση, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Ταμείων και Περιουσιακών Στοιχείων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ