Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Απασχόλησης υιοθέτησαν με 65 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 10 αποχές τη θέση τους σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για μια οδηγία σχετικά με τη διαφάνεια των αμοιβών.
.
Παρά την αρχή της ίσης αμοιβής, όπως ορίζεται στο άρθρο 157 ΣΛΕΕ, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να υφίσταται και να ανέρχεται σε περίπου 14%, με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών και έχει μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στα πλαίσια αυτά, οι ευρωβουλευτές ζητούν οι εταιρείες της Ε.Ε. με τουλάχιστον 50 εργαζόμενους (αντί για 250 που είχε αρχικά προταθεί) να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν πληροφορίες που διευκολύνουν όσους εργάζονται για τον ίδιο εργοδότη να συγκρίνουν τους μισθούς και να αποκαλύπτουν τυχόν υφιστάμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων εντός του οργανισμού. Τα εργαλεία για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των επιπέδων αμοιβών θα πρέπει να βασίζονται σε ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια και να περιλαμβάνουν ουδέτερα ως προς το φύλο συστήματα αξιολόγησης και ταξινόμησης των θέσεων εργασίας.
Εάν η αναφορά των αμοιβών δείχνει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων τουλάχιστον 2,5% (έναντι 5% στην αρχική πρόταση), τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργοδότες, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους, διεξάγουν κοινή αξιολόγηση των αμοιβών και καταρτίζουν σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων.
Η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ειδικό επίσημο σήμα που θα απονέμεται στους εργοδότες που δεν έχουν μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις εταιρείες τους, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.
Το κείμενο της πρόταση της Επιτροπής ορίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το ατομικό και το μέσο επίπεδο αμοιβής, κατανεμημένες ανά φύλο. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης την απαγόρευση του μισθολογικού απορρήτου, μέσω μέτρων που απαγορεύουν τους συμβατικούς όρους που περιορίζουν τους εργαζόμενους από το να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές τους ή από το να ζητούν πληροφορίες για τις αμοιβές των ίδιων ή άλλων κατηγοριών εργαζομένων.
Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη μετατόπιση του βάρους της απόδειξης. Στις περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος θεωρεί ότι δεν εφαρμόστηκε η αρχή της ίσης αμοιβής και προσφεύγει στο δικαστήριο, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει τον εργοδότη να αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία διάκριση.
Η Samira Rafaela (Renew Europe, NL), μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη. Στο Κοινοβούλιο, προσπαθήσαμε να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης του δικαιώματος στην πληροφόρηση για τις εργαζόμενες και του περιορισμού των περιττών επιβαρύνσεων για τις εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε την ίση αμοιβή για ίση εργασία πραγματικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη». Από την πλευρά της η Kira Marie Peter-Hansen (Πράσινοι/EFA, DK), μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημείωσε «Με την παρούσα οδηγία κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων και ρίχνουμε φως στο πρόβλημα των άνισων αμοιβών. Δεν είναι μόνο ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει ότι δεν θα δεχτούμε πλέον τις μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά είναι επίσης μια εργαλειοθήκη που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη και τους εργοδότες να εξαλείψουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων γενικά».
Οι ευρωβουλευτές των επιτροπών Δικαιωμάτων των Γυναικών και Απασχόλησης ενέκριναν την απόφαση για την έναρξη διοργανικών διαπραγματεύσεων με 71 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Το Κοινοβούλιο στο σύνολό του αναμένεται να ψηφίσει την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας της 4ης-7ης Απριλίου. Το Συμβούλιο υιοθέτησε ήδη τη θέση του τον περασμένο Δεκέμβριο.