Προς ψήφιση σήμερα το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών, που φέρνει και πρόσθετες ρυθμίσεις σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει μια δύσκολη δημόσια συζήτηση, καθώς ήδη αρκετοί αρμόδιοι φορείς μιλούν για υπεραυστηροποίηση των ποινών, ενώ η αντιπολίτευση, κάνει λόγω για προχειρότητα και λαϊκισμό.
.
Το σχέδιο νόμου είχε εκκίνηση την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορά νέες μορφές έμφυλης βίας, όπως η παρενόχληση που ασκείται μέσω διαδικτύου, και η παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Το νομοσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο που τα καταγεγραμμένα περιστατικά έμφυλης, ενδοοικογενεικής βίας και βίας με θύματα ανήλικα άτομα, πληθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, και στα καθ΄ημάς φιλοδοξεί να αναχαιτήσει αυτό το κύμα των κακοποιήσεων.
Ένα σημείο του νομοσχεδίου που έχει θεωρηθεί εξαιρετικά αυστηρό και έχει φέρει αντιδράσεις από δικηγορικούς συλλόγους πανελλαδικά, είναι αυτό που τροποποιεί τις ποινές στα πλημμελήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία. Με το νέο νόμο, ο θύτης, θα κρατείται προσωρινά από τη στιγμή της καταγγελίας, και αν αποδειχθεί ενοχή θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Αυτό αποτελεί εξαίρεση για το ελληνικό ποινικό δίκαιο, το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλει απλώς ποινή, η οποία συνήθως είναι εξαγοράσιμη. Για πλημμελήματα που εμπίπτουν δε, στο νέο νόμο, η εξαγορά θα μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια παρωχημένη αυστηροποίηση των ποινών, που γίνεται τα τελευταία χρόνια για κάθε ζήτημα επικαιρότητας» αναφέρει στο ESG Stories δικηγόρος του ποινικού δικαίου. Με τη συγκεκριμένη διάταξη έχει διαφωνήσει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έχει επικρίνει εν συνόλω το νομοσχέδιο λέγοντας ότι ξεπερνάει το μέτρο της αυστηρότητας και χάνεται η αξία του σωφρονισμού.
Αντιθέτως, μια ρύθμιση που έχει γνωρίσει ευρεία αποδοχή, είναι εκείνη που αφορά την δια ζώσης παρουσία των θυμάτων στις δίκες. Συγκεκριμένα, δίνεται πλέον η επιλογή στα θύματα να μην παρευρίσκονται στο δικαστήριο, παρα μόνο να διαβάζεται από άλλων η κατάθεσή τους. Αυτό το σημείο έχει κριθεί πολύ θετικά, μιας και προστατεύει έμπρακτα τα θύματα από την ψυχική οδύνη της επαναβίωσης των περιστατικών, αλλά και από το στρες που τους δημιουργεί μια εκ νέου συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον θύτη.
Σε συνομιλίες του esgstories.gr με δικηγόρους του ποινικού δικαίου, μεταφέρθηκε το κλίμα ομοφωνίας που υπάρχει στους νομικούς κύκλους , με τους δικηγόρους να διαφωνούν με τον τρόπο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας. «Το νομοσχέδιο δεν έχει ενσωματώσει το σύνολο των άρθρων της ευρωπαϊκής οδηγίας. Έχουν αφεθεί εκτός πολλά από τα άρθρα που αφορούν την πρόληψη, ενώ έχουν υιοθετηθεί όλα τα άρθρα που κατανείμουν ποινές και μάλιστα ασύμμετρα βαριές». Ένα ακόμα στοιχείο που έχει δημιουργήσει εντάσεις είναι ότι το νομοσχέδιο φτιάχτηκε χωρίς να έχει συγκλιθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τους αρμόδιους νομικούς επιστήμονες, ώστε να υπάρξει μια πιο πλήρης προσέγγισή του.
Άλλη νομική πηγή, ανέφερε: «Είμαστε η χώρα με τις αυστηρότερες ποινές σε όλη την Ευρώπη. Βλέπετε να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα; Λύση δεν είναι η αυστηροποίηση, αλλά η πρόληψη. Σημασία δεν έχει να “πιάσεις” τους 3 από τους 100 παραβάτες και να εξαντλήσεις επάνω τους όλη σου την αυστηρότητα, αλλά να φτιάξεις δίκτυα και δομές για να εντοπίσεις και τους 100».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά της αυτοδιοίκησης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου να στέλνει σήμερα επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με την οποία γνωστοποιεί τις Παρατηρήσεις – Προτάσεις της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σχετικά με το σχέδιο νόμου. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει: «Η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιεί δράσεις, προγράμματα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, ιδιαίτερα όταν αυτή στρέφεται κατά των γυναικών και ως εκ τούτου θα μπορούσε να συμβάλλει με τις Παρατηρήσεις της στη συζήτηση που διεξήχθη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, στην οποία δεν κληθήκαμε να εκπροσωπηθούμε ως φορέας».