ESG+Stories

Η ατζέντα του 2025 για τρία καθοριστικά Υπουργεία για την πράσινη μετάβαση

Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασαν τα έργα προς υλοποίηση για το 2025 με βασικό θέμα την απορρόφηση πόρων του ΤΑΑ.
Η ατζέντα του 2025 για τρία καθοριστικά Υπουργεία για την πράσινη μετάβαση

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, την 23η Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε η κυβερνητική ατζέντα για το 2025, η οποία περιλαμβάνει 460 πολιτικές σε όλο το φάσμα των υπουργείων. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 257 έργα και 203 μεταρρυθμιστικές δράσεις.

.

Βασικό θέμα και παρότρυνση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό συμβούλιο, ήταν η επίσπευση της απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο άλλωστε «κλείνει τη στρόφιγγα» στις 31/12/2026. Αναφερόμενος στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το σημαντικό είναι να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί. Και κατέληξε με μία σύσταση –έμμεση προειδοποίηση προς τους υπουργούς: «Η ευθύνη δεν πάει διακοπές».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις εκταμιεύσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, που φτάνουν το 8,3%, και την πέμπτη θέση σε σχέση με τη συνολική χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου. Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 18 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των διαθέσιμων πόρων, ενώ η υλοποίηση των οροσήμων ανέρχεται σε 35%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 24%.

Οι επόμενοι 18 μήνες ωστόσο θεωρούνται καθοριστικοί για την επίτευξη των στόχων. Στις αρχές του νέου έτους θα υποβληθεί το πέμπτο αίτημα πληρωμής, το οποίο περιλαμβάνει 29 συγκεκριμένα ορόσημα και στόχους. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται η υποβολή των υπολοίπων αιτημάτων τον Απρίλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Ιανουάριο του 2026 και τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξαγγέλθηκαν 20 έργα και 15 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, η κύρωση των δασικών χαρτών, η μεταρρύθμιση της διαχείρισης υδάτων, η μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, η κατάρτιση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και η ολοκλήρωση του πρώτου θαλάσσιου χωροταξικού πλαισίου.

Από το «κοντινό» Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα υλοποιηθούν 17 έργα και 4 μεταρρυθμίσεις. Το υπουργείο φέτος θα συνεχίσει κανονικά την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, που περιλαμβάνει μια σειρά από ποικίλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρωπίνων πόρων και του γνωσιακού υπόβαθρου, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επέκταση του πληροφοριακού συστήματος ENGAGE για την ταχεία ενημέρωση των πολιτών και εμπλεκόμενων φορέων (πυροσβέστες, δασοκομάντος, εθελοντές και δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας) σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα ή εν εξελίξει φυσικές καταστροφές. Τέλος προβλέπεται η αναβάθμιση του 112, η ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης, τα κινητά κέντρα επιχειρήσεων στις 13 περιφέρειες, και η προμήθεια νέων μηχανών και οχημάτων πυρόσβεσης.

Περνώντας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένονται 26 έργα και 13 μεταρρυθμίσεις προς υλοποίηση, με την προσθήκη ακόμα 100 υπηρεσιών στο gov.gr, τον προσωπικό αριθμό πολίτη, την κατάργηση Υποθηκοφυλακείων και τη μετατροπή τους σε υποκαταστήματα Κτηματολογικών Γραφείων και τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια στην αιχμή του δόρατος.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ